Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Najväčšie mýty pri zariaďovaní prvého bytu

Mýtus č. 1: Tmavé steny

Určite sa k vám už doniesla jedna často omieľaná polopravda, a to síce, že tmavé steny opticky zmenšujú priestor. Nazývame ju polopravdou, pretože nie je úplne zavádzajúca. Tmavšie odtiene omietky naozaj vplývajú na subjektívny pocit priestrannosti. Záleží však na tom, akej stene tento tmavý mejkap doprajete. Je rozdiel, či tak namaľujete najväčšiu stenu v obývačke alebo úzku stenu v kúpeľni. No ani v prvom prípade to nemusí byť na škodu, ak viete, ako sa so stenou vyhrať.

Na tmavých stenách výraznejšie vyniknú obrazy, štýlový nábytok či zrkadlá s pútavým rámom. Tmavé farby v kombinácii s drevenými prvkami sú v móde. Nemusíte sa báť, žeby z nej tak skoro vyšli. Ak by sa to aj náhodou stalo, vždy môžete stenu premaľovať.

Vzhľadom k tomu, že ide o váš prvý byt a nechcete veľmi riskovať, doprajte tmavý náter menej výrazným stenám. Na otestovanie toho, či je vám takýto štýl po chuti, môžete vyskúšať stenu za kuchynskou linkou alebo na záchode. Keď sa vám to zapáči, môžete sa pustiť do ďalších.

Mýtus č. 2: Kombinácia vzorov

Mýtus, že kombinovať dekorácie s rozličnými prvkami je neestetické, je bohužiaľ stále živý a aktuálny. Veľa ľudí sa kombinovaniu vzorov oblúkom vyhýba, aby nenarušili všeobecné predstavy o decentnom interiéri.

V posledných rokoch však môžeme vidieť, napríklad na sociálnych sieťach slávnych osobností, ktoré svoje domovy zverujú do rúk profesionálnym dizajnérom, že rôznorodosť štýlov je vítaná.

Bez hanby si na televízne kreslo s bodkovaným vzorom položte mriežkovaný vankúš. Nikto vám za to z nosa neodhryzne. Vaša domácnosť získa svieži nádych a komplexné vzory budú vám aj vašim hosťom inšpiráciou.

krásna skrinka do obývačky s moderným a dizajnovým kreslom
Photo by Monoar Rahman Rony on Pixabay

Jediné, v čom má mýtus o kombinácii vzorov pravdu, je to, žeby ste nemali miešať viaceré farby. Nezáleží na tom, či sú to krúžky alebo trojuholníky. Dôležité je to, či sú všetky zelené, oranžové alebo fialové. Do štádia, kedy by sa miešali ružové vankúše so zelenými perinami, zatiaľ nedospeli ani hviezdy šoubiznisu.

Mýtus č. 3: Nábytok umiestnený pozdĺž stien

Tento mýtus všetci dobre poznáme a väčšina z nás sa ním aj poslušne riadi. Veď prečo by aj nie. Je to praktické. Šetríme tak miesto a využívame rohy, kam by sme aj tak nikdy nevkročili. Až do tohto bodu má mýtus pravdu.

V čom sa mýli, je to, že nepočíta s tým, že pomocou nábytku môžeme rozčleniť väčšie miestnosti na menšie bunky. A to je vítaný benefit. Rozdeľte opticky veľkú izbu na obývačku a jedáleň za pomoci barovej skrinky, akvária alebo skrine s krištáľom. Aby ste jednotlivé časti prepojili, použite obyčajný koberec.

TIP: Merkury Market ponúka koberec v neutrálnych farbách, ktorý bez problémov skombinujete s výraznejším nábytkom či krikľavou sedačkou.

A tu sa dostávame k ďalšiemu mýtu…

Mýtus č. 4: Sedačka neutrálnej farby

Ak neradi plávate proti prúdu a radšej siahnete po istej voľbe, potom sedačka neutrálnej farby doplnená farebnými vankúšmi je pre vás ideálna cesta. V modernom interiérovom dizajne sa však čoraz intenzívnejšie presadzujú sedačky výrazných farieb, ako je napríklad tyrkysová, akvamarínová, limetkovo-zelená či karmínová. Samozrejme, ako všade, aj tu platí, že sedačka v pozícii dominanty obývačky musí zapadnúť do celkovej atmosféry miestnosti.

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie