Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Vytvorte odpočinkovú spálňu: Rady pre výber postele, nábytku aj osvetlenia

Posteľ je srdcom spálne

Pri zariaďovaní spálne si najskôr predstavte svoju ideálnu posteľ. Pomôžu vám odpovede na nasledujúce otázky:

  • Potrebujete jednolôžko alebo dvojlôžko? Posteľ pre jedného by mala mať rozmery minimálne 90 cm x 200 cm, manželské postele sa vyrábajú v šírkach od 140 cm do 200 cm. Čím širšia posteľ, tým pohodlnejšie bude spanie.

TIP: Postele klasických aj nadštandardných rozmerov vrátane roštov a matraca zoženiete na Expedo.sk (alebo Expedo.cz). Vyberte si nábytok do spálne online a po republike máte dopravu vždy zadarmo.

  • Mám pri vstávaní z postele bolesti? Pre seniorov alebo ľudí s ochorením opornej sústavy sú vhodnejšie vyššie lôžka, z ktorých sa ľahšie vstáva.
  • Budem si v posteli aj čítať alebo pracovať na notebooku? Ak áno, potom vyberajte z postelí s čalúneným čelom, ktoré vám poskytne oporu a ochráni stenu pred otieraním.
  • Koľko môžem do postele investovať? Lacnejšie drevotrieskové postele vám síce nevydržia až na staré kolená, ale môžete ich ľahšie obmeniť, keď vás omrzia. Dlhšiu dobu vám poslúži masívna alebo kovová posteľ, ich kúpna cena je ale o niečo vyššia.

Následne si tiež premyslite, kam posteľ umiestnite a priestor si zmerajte – okolo postele by malo zostať voľných 90 cm ako „manévrovací“ priestor. Posteľ umiestnite k stene a s výhľadom na dvere do miestnosti. Celkové farebné ladenie potom voľte najlepšie vo svetlých, jemných či neutrálnych farbách, ktoré vás nebudú opticky rušiť a ľahko ich skombinujete aj s ďalším nábytkom.

Nočný stolík a skrine vyberajte v jednoduchom štýle

Okrem postele patria do spálne aj nočné stolíky, šatníková skriňa, komoda a prípadne ďalšie vybavenie podľa priestorových možností. Majte však na pamäti, že dobre sa vám bude zaspávať len vo vzdušnej, upratanej a na pohľad usporiadanej miestnosti. Preto voľte veľký aj menší nábytok v jednoduchom dizajne a vystavené drobnosti sa snažte udržať usporiadané.

Dostatočné svetlo v správnom odtieni

V spálni by nemalo chýbať hlavné svietidlo, lampičky na nočných stolíkoch a eventuálne ďalšie dekoratívne osvetlenie. Pri výbere dbajte na správnu teplotu vyžarovaného svitu – pre relax potrebuje telo teplé odtiene do oranžova. Pre pokojný spánok by ste sa niekoľko hodín pred uľahnutím mali vyvarovať modrého svetla, ktoré vyžaruje z televízie či displejov.

TIP: Najteplejší odtieň poskytuje svetlo sviečok – doprajte si večerný relax pri ich žiare.

Vytvorte si vysnívanú spálňu

Správne vybavená spálňa vám umožní príjemné zaspávanie a vstávanie plné energie. Ponechajte v miestnosti dostatok vzdušnosti a svetla, ktoré vám na oplátku poskytnú dokonalé útočisko pred stresom a napätím.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie