Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Praktické tipy, ako sa správne starať o záhradné jazierko

Aby sme si aj my mohli užívať oddych a relax pri záhradnom jazierku na svojej záhrade, nesmieme podceniť nielen samotnú realizáciu tvorby záhradného jazierka, ale aj starostlivosť oň. Praktické rady, ako sa správne starať o jazierko, sa vždy zídu.

Použite štartovacie baktérie na jar

Keď sa príroda prebúdza, prebúdza sa aj život v jazierku. Na jar sa voda začína ohrievať, rozbiehajú sa biologické procesy, ryby sa začínajú kŕmiť a preto je nutné zaobstarať si štartovacie baktérie. Práve štartovacie baktérie na jar vedia zabezpečiť to, aby sa predišlo tvorbe nebezpečných rias a aby bolo jazierko zdravé a čisté.

Práve od týchto štartovacích baktérií závisí, ako bude vyzerať počas celej sezóny.

Dôležité je samozrejme aj správne zazimovanie záhradného jazierka. Aj keď aktuálnou témou je skôr práve naštartovanie záhradného jazierka po zime, aj jeho zazimovanie má vplyv na samotné záhradné jazierko.

Zabráňte rozmnoženiu nebezpečných rias v jazierku

Akonáhle voda začne meniť svoju farbu, začne sa kaliť, vtedy nám bude hneď jasné, že sa v nej nachádzajú nebezpečné riasy. Riasy sú však staré organizmy, ktoré nájdeme nielen na súši, ale aj vo vode. Ide v podstate o ich prirodzené prostredie.

Problémom je však ich množstvo. Akonáhle sa riasy v jazierku rozmnožia, život v jazierku sa začne pomaly, ale isto strácať, čo vás určite nepoteší, ak máte v jazierku vzácne druhy rastlín, živočíchov a predovšetkým ryby.

Najnebezpečnejšie sú dlhé vláknité riasy. Túto riasu tvoria dlhé zelené vlákna. Tieto vlákna rastú v jazierku práve vtedy, keď sa vám podarí zbaviť sa zelenej vody. Tieto riasy potrebujú na rast priehľadnú vodu a vzhľadom na to, že máme slabé zimy, musíme počítať s tým, že nám vláknité riasy budú spôsobovať čoraz viac starostí aj počas zimy. Tieto riasy dokonca prežijú aj pod vrstvou ľadu, a to vďaka svetelnému spektru.

Keďže prirodzeným prostredím rias boli a sú vody, treba mať na ne pripravené špeciálne prípravky, ktoré zabránia ich rozmnoženiu a tak aj zníženiu kvality vody.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie