Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Prečo je hnojenie dôležité? Presvedčte sa spolu s nami

Ktoré hnojivo je správne pre rastliny?

Pokiaľ hľadáte ideálne hnojivo pre vaše rastliny, môžete si vybrať z ponuky organických alebo minerálnych hnojív. Minerálne hnojivá obsahujú látky, ktoré podporujú rast rastlín a zároveň posilňujú korienky. Taktiež zabezpečujú optimálne vstrebávanie vody, rastliny tak nebudú trpieť nedostatkom živín. Organické hnojivá majú taktiež rovnaký dlhodobý účinok. Medzi organické hnojivá môžeme zaradiť kompost alebo organický materiál.

Na čo je ideálny kompost?

Kompost je ideálnym riešením pre efektívne doplnenie živín mnohých kríkov a krovín. Polozrelý kompost má veľký obsah dusíka, aplikujte ho však len na povrch pôdy, pretože ak sa prepracuje hlbšie do pôdy, môže poškodiť korene rastlín. Zrelý kompost obsahuje len niekoľko druhov určitých živín, no napriek tomu zvyšuje kvalitu štruktúry pôdy. K dostaniu sú tiež hnojivá so špecifickým obsahom živín, ktoré sú prispôsobené pre všetky druhy rastlín.

Hnojenie záhonu
Zdroj foto:{Simon Kadula} / Shutterstock.com
Kedy je ideálny čas na hnojenie trávnika?

Hnojivo by sa malo používať počas obdobia rastu, ktoré trvá od februára až do augusta. Ideálne je hnojiť trávnik aspoň dvakrát, a to na jar a na jeseň, v prípade potreby je možné hnojiť až v októbri. Hnojivo je potrebné aplikovať na pokosenú trávu, vďaka čomu sa zabezpečí rýchly kontakt s pôdou. Hneď po aplikácii je potrebné, aby ste trávnik poliali, hnojivo sa tak rozpustí a začne následne postupne účinkovať.  Ak budete rastliny hnojiť dlhšie aj po skončení obdobia, tak im neposkytujete dostatok času na obdobie odpočinku a pokoja. Nové výhonky sú citlivé na mráz, čo by ich mohlo zničiť.

Čo môže ovplyvniť pestovanie rastlín?

Záhradní škodcovia sú nebezpeční pre mnohé rastliny, pretože dokážu spôsobiť nenávratnú škodu. Ak sa na vašich pestovaných rastlinách objavia škody alebo príznaky napadnutia, je dôležité, aby ste ich začali efektívne brániť pred ďalším napadnutím. Pri kúpe a výbere prípravkov proti hlodavcom vyberajte tie, ktoré neobsahujú veľké množstvo škodlivých látok pre rastliny. Výskyt podzemných hlodavcov podporuje aj fakt, že v prostredí nemajú žiadnych prirodzených nepriateľov. Veľké problémy v záhrade vám môže robiť prítomnosť krtov. Napriek tomu, že nežerú rastliny, postupne ich podrývajú a vytvárajú krtince, ktoré môžete vidieť na trávniku alebo aj na skalke. Prípravky proti hlodavcom alebo rôzne plašiče môžete kúpiť výhodne v zľavách.

Akými spôsobmi môžete zamedziť výskyt hlodavcov?

Ak však chcete využiť prírodné možnosti, tak môžete nájsť aj iné alternatívy, ktoré podporujú prirodzený spôsob ich odstránenia. Jednou z možností sú pachové a repelentné bariéry, ktoré odpudzujú hlodavcov svojou vôňou. Niektoré rastliny majú odpudivý účinok, vďaka čomu sa nenaruší ich rast. Už priamo pri sadení kríkov môžete dať do pôdy odpudivý prípravok. V boji s krtmi vám pomôžu aj zvukové plašiče, ktoré vydávajú piskľavý zvuk a tým plašia hlodavcov.

Ak sa venujete pestovaniu a sadeniu rastlín, tak by ste si mali byť vedomí, ako funguje samotné hnojenie trávnika a rastlín. V prípade zistenia, že boli vaše rastliny napadnuté škodcami, neváhajte zistiť spôsoby ich odstránenia alebo výber vhodných prípravkov proti hlodavcom, ktoré zamedzia ich výskyt.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie