Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Ako a podľa čoho vyberať odpadkové koše

Umiestnenie, objem a kompatibilita

Pokiaľ ide o vonkašie nádoby na odpad, dôležitým aspektom je objem a zloženie koša. Čím viac odpadu vygenerujete, tým je väčší odpadkový kôš lepším nápadom. Väčšie koše majú často kolesá, ktoré uľahčujú manipuláciu, keď sú plné. Uistite sa však, že odpadkové koše, ktoré vyberiete, zodpovedajú pokynom vášho odvozu odpadu z hľadiska kompatibility pre ručné alebo automatické zdvíhanie. Jedna vec, ktorá je spoločným menovateľom, je všeobecne materiál. Odpadkové koše sa väčšinou vyrábajú z odolných a pevných plastov, alebo z pozinkovanej ocele.

Rovnako ako v prípade nehnuteľností, aj v prípade odpadkového koša je dôležitá poloha. V interiéri, aj exteriéri je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré treba brať do úvahy. Vonkajšie odpadkové koše musia odolávať vetru, dažďu, snehu a dokonca aj miestnej divočine, takže budete musieť myslieť na funkcie, ako sú kotvy, odvodnenie a odolnosť proti zvieratám.

Pre vnútorné nádoby, kde je hlavným cieľom kontrola zápachu, je nádoba s robustným vekom nevyhnutnosťou. Ďalej, ak chcete pre svoj domov implementovať dokonalý „odpadový systém“ , musíte najskôr zvážiť usporiadanie miestnosti. Ideálne je také usporiadanie kuchyne, kde sú zóny na prípravu, varenie a čistenie surovín oddelené, ale len niekoľko krokov od seba. Najlepšie miesto pre kôš je v zóne čistenia; dosť ďaleko od čerstvých potravín, ale blízko východu, aby sa zjednodušilo vynášanie a recyklácia.

Väčšia rodina bude prirodzene vyžadovať väčší kôš a systém košov. Ak musíte vynášať odpadky viac ako raz denne, zvážte vyskúšanie systému s dvoma zásobníkmi. Jeden kôš sa používa na suchý odpad a druhý na mokrý, ako sú zvyšky jedla, zeleninové šupky a vaječné škrupiny. Menšie domácnosti by sa mali držať malých košov alebo pokračovať v pravidelnom vynášaní odpadu, aby zabezpečili zdravé kuchynské prostredie.

Či už v interiéri alebo exteriéri, ubezpečte sa, že viete dosť o svojom typickom objeme odpadu, aby ste si mohli vybrať ten správny kontajner pre váš priestor.

Recyklačný kôš sa nerovná odpadkový kôš

Recyklácia je pre zdravie našej planéty rozhodujúca, pretože skládky sa ukázali ako neudržateľná prax, čo znamená, že sme povinní začať redukovať, opätovne používať a recyklovať. Zavedenie ekologického odpadového systému do vášho domova je jednoduché a takmer bez námahy. Môže to dokonca začať jednoduchými zmenami, ako je použitie zvyškov surovín na prípravu vynikajúcich jedál.

Pretože papier, plasty a sklo sa prirodzene nerozkladajú, môžete napríklad do komory umiestniť tri odpadkové koše na triedený odpad, ak to priestor umožňuje, alebo ich umiestniť do exteriéru. Väčšie kuchyne môžu ťažiť zo vstavaného koša s viacerými priehradkami. Na veci, ktoré sú 100% odpadom, použite malý odpadkový kôš, ktorý vás povzbudí k nákupu ich menšieho množstva a motivuje k recyklácii.

Koš na papier
Zdroj foto: SHVETS production na Pexels
Udržanie zápachu na uzde

Jednou zo základných úloh odpadkových košov je zabrániť invázii hmyzu a eliminovať zápach. Vyberajte odpadkové koše s krycím systémom. Udržiavanie veka na ľahkom odpade, ako je papier alebo útržky, môže zabrániť vyfúknutiu z koša v dôsledku prechádzania okolo, čo mierne rozvíri vzduch.

Jednoduchosť používania

Popremýšľajte, ako budete likvidovať odpad, keď už bude v koši. To je miesto, kde môžu byť vlastnosti ako robustné vložky, úchyty, rukoväte alebo dokonca kolesá, rozhodujúce. Pre ľahšiu manipuláciu väčšie odpadkové koše profitujú z držadiel, kolies alebo valčekov. Dôležité sú aj vrchné časti odpadkových košov. Medzi možnosti patria vrchnáky, ktoré zostávajú hore, odnímateľné veká, alebo výkyvné vrchnáky. Obdĺžnikové tvary ponúkajú lepšiu efektivitu ukladania ako kruhový dizajn.

Dizajn

Pokiaľ ide o nádoby na odpad, dizajnové prvky často slúžia veľmi praktickému účelu. Vďaka kontajnerom na odpadky s otvoreným vrchom môžete veci rýchlo a ľahko vyhodiť, zatiaľ čo nádoby s vekom môžu skryť nevzhľadný odpad a vylepšiť vizuálnu estetiku vášho priestoru. Farba môže byť použitá na pomoc pri triedení a zneškodňovaní odpadu – modrá na recykláciu, zelená na kompostovanie alebo úpravu terénu a červená alebo žltá na nebezpečné materiály.

Pokiaľ umiestňujete kôš do otvorených priestorov vášho domova, dizajn koša bude hrať úlohu v celkovom vzhľade interiéru. Ak ste napríklad do miestnosti umiestnili čierne stropné svietidlo, je zaujímavé dopriať aj vášmu košu tento odtieň. Myslite aj na to, že smetiak nemusí byť nevyhnutne valcovitým predmetom, hrajte sa s tvarmi a dodajte tak svojmu domovu punc originality.

Červený kôš
Zdroj foto: GO DESIGN/shutterstock.com
Záverečné úvahy

Skôr ako sa rozhodnete pre niektorý z odpadkových košov, musíte zistiť aké typy vriec na odpad sú dostupné v predajniach kde bežne nakupujete. Pravdepodobne nebudete chcieť absolvovať samostatný výlet do vzdialeného obchodu, len aby ste si kúpili vhodné vrecia na odpad. Možno stojí za to vziať si poznámkový blok do obchodu, aby ste si poznačili, aké veľkosti vriec sú k dispozícii  Pamätajte, že ak si budete musieť kúpiť vrecia, ktoré sú o niekoľko centov alebo eur drahšie ako vaše bežné vrecia, bude sa to v priebehu roka navyšovať. Pokiaľ je to možné, vyberte si kôš, do ktorého sa zmestia vrecká štandardnej veľkosti, ktoré sú lacnejšie.

Údržba odpadkového koša

Bez ohľadu na to, koľko odpadu vyprodukuje vaša domácnosť alebo firma, odpadkové koše budete musieť pravidelne čistiť. Tu je niekoľko užitočných tipov na údržbu :

Pre zjednodušenie čistenia vždy dajte na spodok odpadkových košov dávku ďalších vreciek na odpad, aby po vyprázdnení koša v ňom nezostala žiadna nechutná tekutina. Po vyprázdnení odpadkového koša ho vypláchnite vodou, vonku so záhradnou hadicou, alebo vo vnútri v umývadle alebo vo vani. Rôzne čistiace roztoky, prášok pohlcujúci zápach a voňavé vrecká môžu pomôcť odstrániť stopy zápachu. Potom odpadkový kôš dôkladne opláchnite a vyklopte dnom hore, aby odkvapkal. A predtým, ako vložíte nové vrece na odpad, nezabudnite nimi vyložiť zas aj spodok

Tip na záver: Minimalizujte odpad

Redukovanie množstva odpadu môže prispieť k zachovaniu organizácie kuchyne. Kúpte si v potravinách iba to, čo potrebujete, a vyhnite sa tak nadmerným výdavkom. Vyberajte tovar, ktorý je  v opakovane použiteľných obaloch, alebo si vezmite so sebou svoj vlastný na čerstvé produkty. Podporte miestne trhy nákupom sezónnych plodín, čím súčasne znižujete množstvo nepotrebných obalov. Optimalizácia, ktorá umožní zodpovedné nakladanie s domácim odpadom, vám pomáha znižovať množstvo odpadu, čo pre vás znamená organizovanejšiu kuchyňu, spokojnejšiu rodinu a nakoniec, pre nás všetkých zdravšiu planétu.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie