Vôňa domova je vôňa čerstvého pečiva: Takto si ho upečiete

Vôňa čerstvého pečiva je skutočne lákavá. Dnes už ju poznáte aj z mnohých obchodných reťazcov. Je to veľké pokušenie, hlavne ak prichádzate hladní. Vtedy určite neodoláte a nejaká pochúťka skončí vo vašom košíku. Tejto vône sa však môžete nabažiť aj u vás doma. Pýtate sa ako? Jednoducho. Čerstvé pečivo si upečiete sami doma. Zdá sa vám to náročné? V tomto článku sa presvedčíte, že to zvládnete aj vy.

0
19
Miesenie cesta na pomúčenej doske
Zdroj foto: ROMAN ODINTSOV na Pexels
Čo je doma, to sa počíta

Možno by ste nenavštevovali obchody tak často, ak by ste mali čerstvé pečivo. Mnoho ľudí pečivo zmrazuje, ale niektorí to neuznávajú. Možno ani nemáte toľko času, aby ste ho denne trávili v obchodoch a naháňali čerstvé pečivo. Čo v takom prípade? Pripravte si ho sami.

Obľúbené kaiserky či francúzske bagety si dokážete upiecť aj vy. Toto obdobie viacerých prinútilo k potravinovej sebestačnosti. Čo sa dalo pripraviť doma, to sa počítalo. Niektoré dobré veci si však môžete zachovať aj do budúcna.

Spracovanie cesta
Zdroj foto: Klaus Nielsen na Pexels
Upečte si vlastné kváskové pečivo

Jednoduchým pečením je pečenie z kvásku. Ak si ho nechcete zarábať sami, ponúka sa riešenie. Slovenský trh je obohatený o sušený ražný kvások. Nepotrebujete žiadne kypriace látky. Pomocou neho si pohodlne upečiete kváskový chlieb a pečivo.

Recept na chlieb nájdete priamo na zadnej strane obalu. Nikdy nebolo nič jednoduchšie. Aj vaši najbližší budú prekvapení z čerstvého bochníka. Môže sa z toho stať domáca tradícia. Popustite uzdu svojej fantázii a vytvorte si svoje pečivo.

Ako si pripravíte chutné rožky?

Asi ste už skúšali rôzne cestá, prípadne ste len začiatočníci. Najlepšie rožky sú tie zvonku chrumkavé a striedka nadýchaná. Možno sa vám to nepodarí na prvýkrát. Netreba sa však pri prvom neúspechu vzdávať.

Receptov je v ponuke veľa. Niekedy však postupujete presne podľa nich a aj tak to možno nebude to pravé. Ak ste sa už na to dali, skúšajte a pečte. Neobávajte sa, určite raz budú ako z pekárne. Chytíte gryf a rodinu môžete prekvapiť aj chutnými žemľami – základom na domáci hamburger.

Vedeli ste, že? Kedysi dostávali dievčence pri odchode z domu kúsok kvásku? Bola to súčasť vena a považovalo sa to za veľký dar.

Chlieb
Zdroj foto: Bruno Thethe na Pexels
Kváskovanie je trendy

Chlieb z pekárne nahraďte vlastným, doma upečeným. Veľkým trendom v slovenských domácnostiach je kváskovanie. Ako chutí domáci kváskový chlieb? Stačí vám naň len múka a voda. Zarobíte kvások a priebežne ho prikrmujete. Nepotrebuje nič špeciálne. Pracuje pri izbovej teplote 9 až 12 hodín. Potom vydrží v chladničke aj sedem dní.

Na prípravu kvásku môžete použiť rôzne druhy múky. My odporúčame slovenskú pšeničnú múku z mlynárne Pohronský ruskov, ktorú nájdete teraz aj v akciovom Tesco letáku. Pravý kváskový chlieb je vyrobený len z prírodného kvásku. Neobsahuje glutaman sodný. Ak pridáte malé množstvo droždia, už nie je pravý. Časovo však trvá oveľa menej. Pečenie z kvásku má aj svoje výhody:

  • ľahšia stráviteľnosť
  • dlhšia trvanlivosť
  • nižší glykemický index
  • bezpečnejší pre zuby
  • nenafukuje a nespôsobuje pálenie záhy
  • má neopakovateľnú chuť
Zhrnutie

Rozhodli ste sa, že vyskúšate upiecť domáce pečivo? Musíte počítať aj s tým, že váš chlebík z kvásku nebude hneď taký dobrý. Treba mu dať čas. Potrebujete, aby bol dostatočne silný a kvalitný. Raz sa to však určite podarí. Výnimočný je aj kvások v sladkom ponímaní. Dokonca si môžete pripraviť aj bábovku. Práca s cestom môže byť dokonca relaxom po náročnom dni. Zapojte do toho aj rodinu. Keď sa spoločné dielo vydarí, budú nadšené aj deti.

Beevam

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto