Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Sadenie kvetov začína o 3 2 1… si pripravený? Nie? Poradíme ti

Záhon z jarných kvetov je možné vytvoriť jednak z rastlín rovnakého druhu s rôznymi farbami kvetenstva, alebo ho môžete naaranžovať z kvetov rôznych druhov tak, aby boli vzájomne harmonicky skombinované. A nezabudnite aj na dôležitú jarnú údržbu svojej záhrady a záhonov po zime.

Kvetinová rieka

Má váš budúci kvetinový záhon predĺženú tvár? Spravte si z neho kvetinovú rieku! Na to si vyberte kvety, ktoré budú tvoriť hlavný “prúd” rieky a tzv. “brehy”. Dobrou kombináciou budú kvety modrice, orámované rôznofarebnými tulipánmi z oboch strán. Akonáhle zafúka vietor, táto kvetinová krajina sa dá do pohybu a vytvorí dojem skutočnej rieky.

Záhon vo forme srdca

Čo tak usporiadať výsadbu kvetov na záhone v podobe nejakého tvaru, napríklad v tvare srdca? Na to nemusí byť váš záhon veľký, môžu sa vytvoriť rôzne možnosti aj keď máte k dispozícii len obyčajný malý záhon. Dôležité je vybrať si kvetiny podľa farebnej schémy a nezabudnúť aj na rozdiely v období kvitnutia. V tomto prípade dobrú kombináciu môžete vytvoriť z tulipánov a hyacintov. Zatiaľ čo bude kvitnúť pozadie z hyacintov, púčiky tulipánového srdca budú pevne uzavreté. Ale keď hyacinty vyblednú, začnú kvitnúť ich “susedia” a farebná kompozícia záhonu sa úplne zmení.

Originálne kvetináče

Pri pomyslení na sadenie kvetov si väčšinou predstavíme triviálne klasické boxy a kvetináče. A čo tak vyzdobiť plot, stenu alebo parapetu niečím originálnejším? Zoberte si staré topánky, vymaľujte ich rôznymi farbami a zasaďte do nich už kvitnúce rastliny. V takýchto “kvetináčoch” je vhodné pestovať nízko rastúce kvety ako modricu, scilu, fialky, veternicu, pečeňovník atď. A nezabudnite si spraviť v topánkových črepníkoch malé otvory, cez ktoré by odchádzala prebytočná vlhkosť.

Nielen kvety, ale aj kríky

Nikde nie je napísané, že jarná záhrada sa musí skladať len z prvosienok alebo celkovo len z kvetov. Čo keby ste vyskúšali ozdobiť váš záhon kríkom s názvom forzítia? Táto rastlina začína kvitnúť krásnymi žltými kvetmi oveľa skôr, ako vypustí lístie. Vďaka tomuto na pozadí ešte nie celkom prebudenej prírody, kríky vyzerajú ako jasné slnečné škvrny. Alebo chcete si svoju jarnú záhradu rozjasniť ešte viac? Zasaďte si okolo forzítie prvosienky. Ale ak sa vám krík rozrastie, musíte dbať na to, aby svetlomilné kvetiny pod ním neostali v tieni.

Dúfame, že vás naše rady inšpirovali a zo svojej záhrady vybudujete miesto, ktoré bude dokonalé pre váš relax ?

Viete aj vy o nejakých originálnych nápadoch pre jarné záhony? Podeľte sa s nimi v komentároch. Pomôžeme si spestriť záhradu navzájom ?

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie