Tlakový hrniec: Ako ho používať a čo v ňom variť?

Tlakový hrniec patrí k základnému vybaveniu kuchyne. Nie každý však vie, čo sa v ňom dá variť a ako sa používa. Niektorí sa ho boja, iným vyhovujú klasické typy. Tlakové hrnce však vedia skvelo pomôcť a urýchliť celú prácu. Prinášame vám preto zopár tipov, ako ich správne používať.

0
15
Hrniec s naberačkou
Autor fotky: Katerina Holmes na Pexels
Na čo slúži tlakový hrniec?

Na začiatok si len povedzme základné informácie o tlakovom hrnci. Jeho história je pomerne dlhá. V kuchyniach sa objavuje už viac ako 300 rokov. Hlavnou úlohou je pripraviť jedlo rýchlejšie a chutnejšie pomocou pary. Viaceré merania zistili, že príprava jedla je až trikrát rýchlejšia v porovnaní s klasickými hrncami. Vďaka špeciálnemu tesneniu dokážu hrnce vytvoriť pomocou pary tlak. Ten je pri príprave kľúčový. V minulosti sa s týmto prístrojom narábalo ťažko. Dnes je to omnoho jednoduchšie. Pripraviť v ňom môžete desiatky rôznych typov pokrmov. Najčastejšie sa využíva na varenie mäsa. Pri kúpe si musíte vybrať, či zvolíte klasický alebo elektrický tlakový hrniec.

Tlaku sa netreba báť

Ako sme spomenuli, varenie v tlakovom hrnci je dnes jednoduché. Nie je to nebezpečné, ako v minulosti. O bezpečie sa stará hneď niekoľko systémov. Tým prvým je veko, ktoré na hrniec skvelo priľne a neotvorí sa. To znamená, že počas vyššieho tlaku nič nerozbije a nijako vás neohrozí.

Druhým pomocníkom je indikátor tlaku. Ten vám napovie, kedy je možné poistku otvoriť, aby na vás nevyšlo príliš veľa pary, prípadne, aby veko nevyletelo. Ak používate hrniec už niekoľkýkrát po sebe, kontrolujte ventily. Cez tie vychádza prebytočná para. Nesmú byť upchaté ani poškodené.

Postup používania

Postup používania je už celkom jednoduchý:

  • Hrniec naplňte po vyznačenú rysku. Nikdy doň nedávajte viac potravín alebo tekutín, ako by ste mali.
  • Ak pri varení používate tekutinu, dajte jej menej. V tlakovom hrnci sa jej spravidla využíva menšie množstvo ako pri klasickom.
  • Nasaďte veko. Pri tomto kroku si však dávajte pozor, aby správne zapadlo. Len vtedy, keď bude dobre držať, vás pri varení nijakým spôsobom neohrozí.
  • Tlakový hrniec dajte na sporák a začnite ohrievať. Najlepšie spravíte, ak bude sporák hriať na plný výkon. Z hrnca musí začať unikať para.
  • Keď z hrnca uniká para, znížte ohrev na najnižší stupeň.
  • Nastavte si časovač na dobu, počas ktorej sa musí pokrm variť.
  • Akonáhle čas prejde, vypustite ventil tlakového hrnca. Cezeň vyjde von prebytočná para.
  • Keď je všetka para von, indikátor tlaku dá znamenie, že je možné hrniec bezpečne otvoriť.

Ako môžete vidieť, celý proces je jednoduchý a hlavne, veľmi rýchly. Obed alebo večeru si pripravíte v priebehu niekoľkých minút.

Ako dlho variť v tlakovom hrnci jednotlivé potraviny?

Každý pokrm sa v tlakovom hrnci varí iný čas.

  • Zemiaky: 5 – 6 minút ak sú nakrájané, 12 – 14 minút ak sú celé
  • Ryža: 6 – 8 minút
  • Mrkva: 6 – 8 minút
  • Hovädzie stehno: 30 – 40 minút
  • Bravčové stehno: 30 – 35 minút
  • Kura: 20 minút
  • Ryby: 15 – 20 minút

Ešte predtým, ako vôbec pôjdete nejaký pokrm variť, si naštudujte, ako dlho by mal v hrnci byť. Vyhnete sa tak jeho prevareniu.

Na slané aj sladké jedlá

Tlakový hrniec je skvelým pomocníkom pri slaných aj sladkých pokrmoch. Pripraviť v ňom môžete chutné vývary či krémové polievky. Na svoje si pri ňom prídu milovníci mäsa aj zeleniny. V prípade, že by ste mali chuť na niečo sladké, môžete si urobiť zdravé jablkové pyré, ryžový puding či varené jabĺčka, ktoré sú vhodné pre menšie deti.

Zhrnutie

Tlakový hrniec je praktickým pomocníkom, ktorý by vám doma rozhodne nemal chýbať. Používa sa veľmi jednoducho, je bezpečný a má množstvo silných stránok. Pripravte si v ňom raňajky, obed aj večeru ešte dnes.

Beevam

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto