Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Vytvorte si „novú“ domácnosť vďaka jednoduchým prvkom

Jeden tip na začiatok. Zútulniť byt neznamená zahltiť priestor gýčom a zbytočnosťami, na ktoré bude iba sadať prach a navyše ho z nich budete aj veľmi problematicky utierať. Najmä, ak máte menšie priestory alebo bývate v jednom byte viacerí, platí, že menej je jednoznačne viac. Základom by mal byť minimalizmus a na ňom budujte charakter vášho domova. Doplnky a dekorácie by mali robiť priestor zaujímavejším, ich úlohou nie je zaplniť každé voľné miesto.

Sú doplnky, ktoré plnia nielen estetickú funkciu, ale majú pre vás aj reálny význam a prínos. Práve pre také by ste sa mali rozhodnúť, aby ste sa neobklopovali zbytočným neporiadkom.

Vankúše

Hodia sa v podstate do každej izby. Okrem toho, že na nich v noci spíte, môžete vašu posteľ počas dňa na prehoze ozdobiť dekoračnými vankúšikmi a urobiť z obyčajnej spálne priestor, ktorý pripomína luxusné hotelové izby.

Vankúšiky určite patria aj do obývačky. Niektoré pohovky sa z nich skladajú, iné ich naopak nutne potrebujú. Vďaka farebne zladeným vankúšom v obývačke či iných oddychových izbách, dokážete pohodlnejšie zrelaxovať a zároveň výrazne skrášliť priestor, kde trávite najviac času vy alebo vaše návštevy. Dnes si môžete nechať vyrobiť a personalizovať dizajn vankúšov presne podľa vašich želaní.

Sedačka a vankúše
Zdroj foto: Photo by Sven Brandsma on Unsplash
Závesy a záclony

V noci pomáhajú vytvárať väčšiu tmu a cez deň môžu tieniť pred ostrým slnkom. Funkčná úloha, ktorú plnia závesy a záclony v domácnosti, je celkom jasná. No vďaka tomu, že sú v domácnosti vždy na výrazných a osvetlených miestach pri oknách, stávajú sa aj ústredným dekoračným elementom celých izieb.

Jednodielne, dvojdielne, s prehozom, zatemňovacie, škandinávske, detské, elegantné a ako len budete chcieť štýlovo a dizajnovo zladené závesy, budú hlavnou charakterovou črtou vášho domova a zároveň dokážu prezentovať aj vašu osobnosť. Dajte si na nich záležať a uvidíte ten rozdiel.

Koberce

Mať v byte príjemnú, kvalitnú a peknú podlahu, či už je to plávajúca, korková, lepená, roštová alebo dizajnové linoleum, je určite skvelé. Sú však izby, kde takáto holá podlaha jednoducho potrebuje niečím prekryť. S tým určite súhlasíme všetci.

Správne zvolené koberce tak budú nielen na okrasu, ale aj na úžitok. Veľkoplošné koberce, ktoré pokryjú celú podlahu sú v domácnostiach minulosťou, avšak výber rôznych behúňov, chlpatých, dlhovlasých, detských či rôznych moderných kobercov je v súčasnosti obrovský. Koberec na správnom mieste zvýrazní aj vašu podlahu, aj nábytok. A ten príjemný pocit, keď si po ťažkom dni naňho môžete položiť bosé chodidlá, je často na nezaplatenie.

Tapety a obrazy

Fádne, prázdne, poškodené, nerovné alebo špinavé steny? Prázdna plocha, ktorá si pýta ozvláštniť, no nechcete priestor zbytočne zahlcovať ďalšími kusmi nábytku? Veľké prázdne miesta na stenách môžete dekorovať umeleckými či modernými obrazmi alebo vlastnými fotografiami.

Ďalšou alternatívou sú tapety. Ak si náhodou myslíte, že už dávno vyšli z módy, tak áno, tie klasické, socialistické tapety sú už pasé. Avšak súčasné tapety so štýlovými vzormi a unikátnym dizajnom dokážu robiť z vášho domova celkom iný priestor. Pretvoria atmosféru a vám samým dajú celkom iný pohľad na vlastný príbytok.

Rastliny a kvety

Azda najprirodzenejšími dekoračnými prvkami v interiéroch sú izbové rastliny alebo kvety. Najmä v moderným domácnostiam dodajú akýsi nádych života, pretože samé o sebe predstavujú živú formu prírody a je potrebné sa o nich starať ako o členov domácnosti. Rastliny dokážu vo vnútri taktiež čistiť vzduch a vytvárať kyslík, kvety môžu šíriť príjemnú vôňu.

Ak patríte medzi alergikov, zrejme si na tento typ dekorácie budete musieť dať väčší pozor. Napriek tomu však odporúčame aspoň umelé kvety. Ak ich posadíte do peknej vázy či kvetináča, vytvoria komplexný doplnok, ktorý zmení aj najmodernejšiu technologickú domácnosť na priestor plný života.

Vytvoriť si útulnú a príjemnú domácnosť vôbec nemusí byť drahá záležitosť. Doplnky, ktoré sme vám v tomto článku predstavili, nie sú drahé a v duchu minimalizmu a nezahlcovania priestoru skutočne postačujú. Mnohé z nich môžu byť dokonca recyklované, vlastnoručne vyrobené, alebo, povedzme, z bazáru. No a ak nakupujete nové, stále môžete využiť zľavy, výpredaje, akcie, alebo jednoducho to najvýhodnejšie, čo vám padne do oka.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 9x
  • 4x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie