Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Hydroizolácia, nevyhnutný prvok pre kvalitné základy

Prečo je hydroizolácia dôležitá?

Vlhkosť a voda sú jednými z najväčších nepriateľov každej budovy. Ak pri stavbe zanedbáme hydroizoláciu základov, začnú sa skôr či neskôr prejavovať. Na dome začnú vlhnúť múry, voda môže presakovať do interiéru. Vlhnutie stien následne spôsobuje ich praskanie a začne sa na nich objavovať aj pleseň, ktorá predstavuje zdravotné riziká. Prípadná dodatočná náprava je veľmi nákladná a nie vždy je možná. Preto je hydroizolácia pre dobrú stavbu kľúčová a neradno ju podceňovať. Takisto je dôležité, aby bola urobená správne, pretože aj prípadné chyby, môžu mať vážne následky pre našu stavbu.

Spôsoby hydroizolácie základov

Pri izolovaní základov proti vode a vlhkosti existujú tri spôsoby, s ktorými sa môžeme stretnúť. Ide o povlakovú hydroizoláciu, hydroizoláciu vodotesným betónom a kryštalickú hydroizoláciu. Najčastejší a zároveň aj ekonomicky najvýhodnejší spôsob je hydroizolácia pomocou asfaltových pásov, ktorú radíme medzi povlakovú hydroizoláciu.

Pokiaľ sa rozhodneme o hydroizoláciu asfaltom, tak máme na výber dve možnosti. Buď nanesiete niekoľko vrstiev asfaltovej hmoty alebo siahnete po asfaltových pásoch, ktoré teplým vzduchom prilepíte na základy. Rovnakým spôsobom môžete naniesť aj pásy z PVC alebo polyetylénu. V prípade fólie si však treba dať pozor na prípadné poškodenia, následné čiastočné presakovanie môže spôsobiť problémy. Nevýhodou asfaltových pásov je ich nižšia životnosť, pri klasických okolo 15 rokov, ale sú na trhu aj typy asfaltu, ktoré tento čas zdvojnásobia. Dlhšiu životnosť možno zabezpečiť aj nanesením viacerých vrstiev.

Ďalšou možnosťou je použitie vodotesného betónu, pričom sa vytvorí takzvaná biela vaňa. Hlavnou výhodou je dlhšia životnosť ako pri iných spôsoboch. Toto riešenie je však komplikovanejšie a aj nákladnejšie.

Bez ohľadu na to, aké spôsoby si vyberiete, je dôležité na izolovanie základov nezabudnúť. Ideálne je, keď vám projekt urobí architekt, ktorý vie najlepšie zhodnotiť optimálne materiálové riešenia pre vašu stavbu s ohľadom na vaše možnosti a predstavy.

Matej

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie