Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Vyzrejte s nami na betónovú platňu pod terasu

Výkop základov

Na začiatok je potrebné povedať, že pri takomto type základu je postup veľmi podobný stavbe základov domu. Začnite tým, že si pomocou kolíkov a povrazu naznačíte rozmery, aké by mala mať vaša budúca terasa. Hĺbka základov by mala siahať do nemrznúcej hĺbky.

Čo je nemrznúca hĺbka? Ide o hĺbku, v ktorej zemina nezamŕza. Táto hĺbka sa môže líšiť v závislosti od oblasti aj typu pôdy. Odporúčané hodnoty sú od 80 cm až po 140 cm. Ak vykopete základy do tejto hĺbky, zabezpečíte, že pôda pod vašou stavbou nebude zamŕzať a nijako ju nepoškodí a nezdeformuje. 

Drevené obloženie a výplň 

Následne vás čaká zhotovenie obvodnej konštrukcie z drevených dosiek, ktorá bude slúžiť ako forma na vyliatie betónu. Ešte predtým vysypte do výkopu kamene, ktoré zalejete betónom do požadovanej výšky. Pre spevnenie základov je dobré použiť aj kari sieť.

Zahladenie a správny sklon

Ďalším krokom je zahladenie betónu so sklonom 2%. Ak terasu staviate pri jednej stene domu, sklon by mal smerovať od steny. Rovnako myslite aj na rozťažnosť. Dilatačná medzera medzi stenou a betónovou plochou zabráni jej praskaniu pri jej roztiahnutí počas horúcich dní. 

Potom už len nechajte betón dobre vyzrieť a chráňte ho pred prípadným poškodením. 

Boli pre vás naše rady užitočné? Napíšte nám do komentára, aké skúsenosti s betónovými platňami máte vy. 

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie