Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Čo všetko vyžaduje stavba domu? Zvládnite s nami prvé kroky

Je váš pozemok skutočne ideálny? 

Výber dokonalej lokality je len začiatkom. Pri kúpe stavebného pozemku je dobré zistiť, či je vhodný pre váš projekt. Nečakajte a obráťte sa na odborníka už pri tomto kroku. 

Ďalšou dôležitou súčasťou sú inžinierske siete. Ak pozemok nie je pripojený na vodu, elektrinu, zemný plyn či kanalizáciu, pripravte sa na výdavky spojené s ich dobudovaním. 

Tip od nás: Nezabudnite sa ubezpečiť, že na pozemok nie sú viazané vecné bremená. 

Papiere a ďalšie papiere

Čo ďalej? Na rade je vybavovanie potrebných dokumentov pre územné a stavebné povolenie. V tejto fáze by ste mali mať vypracovaný projekt vášho budúceho domu. Spomedzi množstva potvrdení sú najdôležitejšími povolenia od správcov inžinierskych sietí. K výstavbe sa musí vyjadriť aj obec.

Tip od nás: Zistite si na vašom stavebnom úrade, aké dokumenty bude potrebné predložiť. Tieto požiadavky sa môžu pri každom úrade líšiť. 

Na ťahu je stavebný úrad

Po tom, ako požiadate o stavebné povolenie a uhradíte správny poplatok, je na rade stavebný úrad, ktorý posúdi všetky dokumenty a vyjadrí sa k vašej žiadosti. 

Keď budete držať kladné rozhodnutie v rukách a počas odvolacej lehoty vlastníci okolitých nehnuteľností nevyjadria nesúhlas s vašou stavbou, môžete pokračovať. 

Tip od nás: Túto dobu môžete skrátiť. Stačí, ak získate písomné vyhlásenie dotknutých vlastníkov, že nemajú voči vašej stavbe výhrady. 

Už ste takmer v cieľovej rovinke. V poslednom kroku je potrebné zvoliť si stavebný dozor a spoločnosť, ktorá sa pustí do realizácie vášho vytúženého bývania. 

Pomohli vám naše rady zorientovať sa v tomto náročnom procese? Zdieľajte tento článok s vašimi blízkymi.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie