Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Doprajte vašej kokedame starostlivosť, akú si zaslúži – 1. časť

Správna závlaha

Nie je voda ako voda. Vaša kokedama vám dá veľmi rýchlo najavo, že jej nevyhovuje. Ako? Na vodu s množstvom chlóru je náchylný predovšetkým mach, ktorý kokedamu obaľuje. Preto je dobré nechať vodu z kohútika nechať postáť. Tak, ako všetky rastlinky u vás doma, aj kokedama určite ocení vodu izbovej teploty.

Ako teda dopriať kokedame odstátu vodu izbovej teploty? Nalejte ju do dostatočne hlbokej nádoby, do ktorej sa zmestí celá guľa s koreňmi rastlinky. Kokedamu pomaly vložte do misky s vodou. Potrvá len chvíľku, kým sa nasiakne vodou, prestanú z nej vyplávať bublinky a klesne na dno. Vtedy ju môžete vybrať a nechať niekoľko minút voľne odkvapkať. Kým ju zavesíte na miesto, uistite sa, že vám nebude voda kvapkať na podlahu.

Pozor! Kokedamu nezbavujte vody nasilu. Nestláčajte ju, inak by ste ju mohli deformovať a poškodiť koreňový systém rastlinky. A to nechcete.

Ako často kokedamu zalievať?

Frekvencia zálievky je u každej rastlinky individuálna. Poradiť sa môžete s predajcom, u ktorého si ju kupujete. Vo všeobecnosti však platí, že vlhkomilné rastliny je potrebné zalievať častejšie ako napríklad sukulenty. Najčastejšie však kokedame stačí dodať vodu jeden až dvakrát za týždeň.

To, že kokedame chýba vlaha, môžete spozorovať aj na samotnej rastlinke. Môžu jej začať žltnúť okraje listov alebo bude zvädnutá a bez života. Napovedať vám môže aj mach. Ak je machový obal ľahký, nemá dostatok vlahy. Rovnako ako rastlina, aj mach môže bez vody blednúť a žltnúť.

Rosenie

Čo ale robiť v prípade, že mach na povrchu vysychá, no rastlinka ešte vlahu nepotrebuje? Táto situácia môže nastať hlavne v prípade, že ste do kokedamy vybrali napríklad sukulent alebo inú rastlinku, ktorá nepotrebuje veľa vlahy. Vtedy vám môže pomôcť rosenie z rozprašovača. Je to jednoduché. Machu dodáte dostatok vody, no korene rastliny nebudú premočené.

O tom, ako kokedamu presádzať a hnojiť, sa dočítate v pokračovaní článku. Nás zaujíma, aká rastlinka zdobí vašu kokedamu. Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie