Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Veľký sprievodca rekonštrukciou starého domu časť 3.

V tejto fáze máte za sebou už kus cesty a už vás niečo len tak ľahko nezaskočí. Ak ste sa dostali v rekonštrukcii staršieho domu až sem, určite sa už neviete dočkať, kedy na stenu zavesíte aj posledný obraz, sadnete si na sedačku a vyložíte si nohy. Verte, že vaše vysnívané bývanie je už na dosah. Čo všetko vás ale čaká a ako to môžete zvládnuť čo najlepšie, sa dozviete spolu s nami. 

Čo sa dozviete? 
  • Všetko o stropoch zo sadrokartónu 
  • Čo je to vágrys
  • Prečo zvážiť obloženie tatranským profilom
  • Ako ošetriť a pripraviť latky na tatranský profil pred montážou
  • Možnosti, ktoré máte pri výbere interiérových dverí 

Ako sme vám v predchádzajúcom článku už spomenuli, nenáročné zásahy do stropov môžete riešiť aj vtedy, keď už máte položenú podlahu. Ak sú stropy vo vašom dome v dobrom stave, pokojne postačí, ak ich premaľujete. V prípade, že potrebujú zbaviť omietky, vyriešte to v kroku, keď budete odstraňovať omietku aj zo stien. V starších domoch sa vám ale môže stať, že budú stropy pre vás príliš vysoké. Pre ľudí, ktorí majú radi vzdušné otvorené priestory, môžu byť takéto stropy plusom. Ich nevýhodou sú ale vyššie výdavky za vykurovanie. Niekomu sa zase miestnosť s príliš vysokými stropmi môže zdať neútulná. Aké je teda riešenie? Pozrite sa spolu s nami na overenú klasiku v podobe sadrokartónového obloženia. Aké sú jeho výhody a ako ho namontujte aj svojpomocne? Čítajte ďalej a dozviete sa viac. 

Sadrokartónové podhľady 
Montáž konštrukcie
Zdroj foto: NavinTar on Shutterstock
Výhody sadrokartónových podhľadov
  • Sadrokartónový podhľad dokáže skryť rôzne chybičky krásy a nedokonalosti stropu. To sa v starých domoch celkom hodí, no nie? Praskliny, nerovnosti či dokonca kabeláž, to všetko nemusíte vystavovať na obdiv, ale elegantne schovať. 
  • Ďalším plusom, ktorý sa rovnako dotýka estetickej stránky interiéru, je možnosť namontovať do podhľadu rôzne osvetlenie. 
  • Sadrokartón je i ľahký. Jeho montáž preto nepotrebujete konzultovať so statikom. Vašu stavbu nijako nezaťaží. 
  • Ak sa nad miestnosťou nachádza ešte jedno poschodie, určite oceníte aj ďalšiu vlastnosť sadrokartónových podhľadov. Vďaka tomu, že ide o ďalšiu vrstvu medzi podlažiami, funguje aj ako akustická bariéra. Zvuk z horného poschodia vás nebude otravovať. Inými slovami je možné povedať, že sadrokartónové stropy vám doprajú oveľa viac súkromia a pohody.
  • Toto riešenie sa dá označiť aj za ekologické. Životné prostredie pomáha chrániť tým, že bráni zbytočným únikom tepla z priestoru. To znamená, že môžete bez obáv obmedziť kúrenie. Tým, že podhľady znížia strop, miestnosť sa vykúri rýchlejšie. Okrem životného prostredia tak uľavíte aj vašej peňaženke. Ak stále váhate, či investovať do sadrokartónových stropov, mali by ste vedieť, že financie sa vám vrátia v podobe nižších účtov za energie. 
  • V neposlednom rade musíme spomenúť aj fakt, že montáž sadrokartónu na strop je jednoduchá, rýchla i finančne nenáročná. Nemusíte sa preto báť pustiť sa do nej na vlastnú päsť.

Vedeli ste, že? Sadrokartón je plne recyklovateľný materiál.

Nevýhody sadrokartónových podhľadov
  • Montáž sadrokartónu na strop nie je náročná. Za mínus môžete označiť fakt, že pri nesprávnej montáži nemusia vyzerať tak, ako ste si predstavovali. Pri práci si preto dajte záležať a riaďte sa heslom dvakrát meraj a raz strihaj. Ak si na túto prácu netrúfate, nebojte sa obrátiť na profesionálov s dobrými recenziami. Za výsledok, ktorý vám bude robiť radosť roky, neváhajte priplatiť. V opačnom prípade vás čakajú výdavky na opravu nevzhľadných škár a nedokonalostí. 
  • A ako sme už spomínali vyššie, do tohto riešenia sa nepúšťajte v prípade, že preferujete vysoké stropy a veľké otvorené priestory. V takomto prípade by išlo o krok vedľa.
Šikovné tipy 
  • Pri meraní sa vám nevyplatí kopírovanie pôvodného stropu. Ideálne je meranie od podlahy. 
  • Určite si vágrys. Ak patríte medzi tých, ktorí tento pojem počujú prvýkrát, určite nie ste jediní. Vágrys alebo vodorovina či niveleta je vodorovná čiara, ktorá slúži ako pomocná miera pri meraní rôznych výškových úrovní.
  • Ako zamerať vágrys? Najjednoduchšou cestou, pri ktorej máte istotu, že sa nepomýlite je zapožičanie laserového zameriavača. Ten vám vyznačí vágrys po celom obvode miestnosti.  Inou možnosťou je klasické meranie. Začnite tým, že si nad rovnou podlahou naznačíte rysku vo výške približne jeden meter. Od tejto rysky potom zameriate tú istú rovinu do požadovanej výšky. Aj keď sa nejedná o nič náročné, odporúčame aby ste vágrys nemerali sami.
Laserové meranie
Zdroj foto: FabrikaSimf on Shutterstock
  • Základom sadrokartónového obloženia stropu je kvalitná konštrukcia, na ktorú budete montovať sadrokartónové dosky. Tá môže byť drevená alebo oceľová. 
  • Po montáži dosiek zo sadrokartónu nezabudnite spoje pretrieť tmelom. Po jeho zaschnutí ho pre skutočne dokonalý výsledok ešte prebrúste
  • Na montáž svietidiel myslite dopredu. Naplánujte si, kde a aké svietidlá chcete použiť a návrhom sa následne aj riaďte. Vyhnete sa tomu, aby ste do hotového stropu museli opätovne zasahovať. 
Tatranský profil na steny i strop 

Pre milovníkov rustikálneho štýlu a prírodných materiálov môže byť ideálnym riešením tatranský profil. Interiér obložený tatranským profilom vonia drevom a pôsobí veľmi útulne. Opäť je len na vás, či ním obložíte všetky steny vrátane stropu, alebo iba určitú časť. Tento typ obloženia skvelo vynikne napríklad v podkrovných izbách. Na trhu dnes nájdete celý rad prevedení a hrúbky palubových dosiek. Samotná montáž nie je náročná. Na druhej strane si však vyžaduje množstvo merania, pri ktorom sa chyby neodpúšťajú. Nesprávne merania vám vo výsledku môžu pripomínať škáry a nedokonalosti. Čím členitejší priestor, tým viac merania a pílenia vás čaká. V tomto prípade odporúčame nechať montáž tatranského profilu na profesionálov, ktorí majú s touto prácou skúsenosti. 

Tatranský profil
Zdroj foto: photopixel on Shutterstock

Ak ale rozmýšľate, ako si aspoň časť práce urobiť svojpomocne a ušetriť, môžete si dosky natrieť a pripraviť na montáž aj vy. Ako? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako na to. 

Správne ošetrenie vám zaručí, že dosky po čase nenapadnú škodcovia, nepoškodí slnečné žiarenie. Jednoducho, že si ich vzhľad budete môcť bez starostí užívať aj roky po tom, ako nimi obložíte interiér. 

Náter proti škodcom

Latky môžu byť náchylné na vlhkosť a poškodenie. Určite sa vám preto nevyplatí kupovať ich týždne predtým, ako ich budete natierať a montovať. Chce to trošku viac organizácie a plánovania, no dá sa to zvládnuť. V prípade, že by boli dlhšie vystavené vlhkosti, mohli by sa vám latky ohnúť a znehodnotiť. 

Na vlhkosť treba myslieť aj pri ich nátere. Chemický náter proti škodcom môže byť buď vodou riediteľný alebo priamo pripravený na aplikáciu. Ak sa chcete vyhnúť zvlneniu latiek, siahnite skôr po druhej možnosti. Rovnako dôležité ako typ náteru je aj schnutie. Latky nenechajte schnúť na priamom a silnom slnku. Pomalým schnutím predídete neželaným deformáciám. 

Pozor! Náter proti škodcom naneste z obidvoch strán.

Lazúra a lak

Nasleduje náter, ktorým predĺžite krásu i životnosť vášho obkladu. Často používaným prostriedkom, ktorým to docieliť je lazúra. Lazúra sa vsakuje do dreva, pričom ale necháva vyniknúť jeho štruktúru a prirodzený vzhľad. Na záver môžete použiť aj lak, ktorý vytvorí ďalšiu ochrannú vrstvu. Keď všetko poriadne vyschne, môže sa latiek chopiť profesionál a začať s ich montážou. 

Dvere 

Ďalším prvkom, ktorý vám v interiéri ešte chýba, sú dvere. A práve teraz je ten správny čas na ich výber a montáž. Z akých materiálov a druhov máte na výber a omnoho viac sa dozviete s nami. Nech sa páči, vstúpte. 

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, aj pri výbere dverí musíte zvážiť množstvo faktorov a zodpovedať na niekoľko zásadných otázok. 

Dvere
Zdroj foto: New Africa on Shutterstock
  • Prvým typom dverí, ktoré sú obľúbené predovšetkým vďaka svojej jednoduchosti, sú hladké dvere so zakrytým rámom. Tie sa hodia do každého priestoru. Sú nenápadné, no elegantné a nepôsobia rušivo. Ide teda o skvelú voľbu pre milovníkom minimalistického štýlu i pre tých, ktorý chcú mať v interiéri iné výraznejšie prvky, ktoré je potrebné vyvážiť tými jednoduchšími. 
  • Inou možnosťou sú dvere s priznaným rámom a výplňou. Tento druh dverí sa hodí napríklad do tmavších miestností a priestorov. Sklenenou výplňou totižto vpustíte do interiéru denné svetlo. Báť sa nemusíte ani o vaše súkromie. Na trhu nájdete aj výplne s matným, nepriehľadným sklom. Výber veľkosti, tvaru a štýlu výplne je len na vás. S pomocou týchto dverí dokážete vytvoriť u vás doma zaujímavý prvok, ktorý bude plniť praktickú i estetickú funkciu. 
  • Nestarnúcou klasikou sú aj dvere z masívu. V interiéri pôsobia elegantne a ich vzhľad vás neomrzí ani po rokoch. Nadčasovosť ale nie je to jediné, prečo by ste ich kúpu mali zvážiť. Presvedčiť vás môžu aj svojou odolnosťou a možnosťou rôznych prevedení. 
  • Do technických miestností, pivnice alebo práčovne sa nebojte použiť aj plechové dvere, nenáročné na údržbu. 
  • Dizajnovým kúskom môžu byť aj sklenené dvere. Týmito dverami síce nezískate veľké súkromie, no unikátny a štýlový kúsok. Kam ich teda umiestniť? Môžete nimi predeliť spálňu a šatník alebo spálňu a kúpeľňu.
Posuvné dvere
  • Ak chcete ušetriť priestor, riešením môžu byť aj posuvné interiérové dvere. Aj tu však máte viac možností, ako by ste si mysleli. Vybrať si môžete medzi dverami, ktoré sa zasúvajú priamo do steny, alebo pred stenu. Asi vás neprekvapí, že jednoduchšou možnosťou je druhý variant. Pri starých domoch to platí dvojnásobne. Pri novostavbe totižto viete na posuvné dvere myslieť už pri tvorení plánu. Zasahovať však do múrov starého domu nie je hračka. Ak ale trváte na tom, aby sa dvere zasúvali do steny, nie je to nemožné. Na realizáciu týchto dverí si však zavolajte skúsených profesionálov. Ďalšou možnosťou sú zhrňovacie dvere. Vložiť ich do existujúcich zárubní nie je náročné. V prípade, že nechcete posuvné dvere, ktoré sa zasúvajú pred stenu a chcete sa vyhnúť väčším stavebným zásahom, zvážte kúpu a inštaláciu zhrňovacích dverí. Na výber máte z množstva prevedení. Stačí si len vybrať. 
Ide to aj inak

Nechcete investovať do nových dverí? V tamtom prípade sa môžete využiť aj tie pôvodné. Ak nie sú vo veľmi zlom stave, určite to stojí za zváženie. Niekedy stačí troška pozornosti a starostlivosti a môžu vám pripomínať históriu vášho domova. Okrem toho môžete ušetriť nejedno euro a získate skutočne unikátny a vzácny prvok do vášho interiéru. S ich úpravou vám určite pomôže brúsny papier alebo elektrická brúska a ten správny náter. Ak ste fanúšikom vintage štýlu, možno vám bude úplne stačiť, keď ich očistíte a necháte vyniknúť ich prirodzenú patinu rozprávajúcu ich príbeh.

Brúsenie dverí
Zdroj foto: visivastudio on Shutterstock

Možností je skutočne veľa a je len na vás, ktorá nakoniec vyhrá. Aj pri výbere dverí sa ale nezabúdajte riadiť tým, že menej je niekedy viac. Ak plánujete interiér ozvláštniť výrazným zariadením alebo doplnkami, pokojne vám postačia dvere s jednoduchším vzhľadom, ktoré nebudú pôsobiť rušivo. Ak naopak neviete, ako oživiť obyčajné zariadenie a priestor, možno to budú práve dvere, ktoré budú hlavnou hviezdou interiéru. 

Zhrnutie  

Je až neuveriteľné, ako drobné zmeny dokážu zmeniť celkový vzhľad interiéru, však? Ak ste sa v čítaní dostali až sem, viete nielen všetko podstatné o podhľadoch zo sadrokartónu, ale aj to, ako pripraviť dosky na montáž tatranského profilu. Určite vám nerobí problém ani orientácia v širokej ponuke dverí. Váš domov postupne začína naberať svoju vlastnú identitu a štýl. Koniec rekonštrukcie sa môže javiť ako blízka budúcnosť. Čo všetko je ešte pred vami a ako sa na to pripraviť čo najlepšie? To zistíte, keď si nenecháte ujsť ďalšie pokračovanie nášho sprievodcu. 

Mirka 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 8x
  • 10x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie