Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Penzión s výraznou červenou farbou a unikátnym schodiskom

Túto stavbu zaručene neprehliadnete. Už na prvý pohľad vás upúta výraznou červenou farbou fasády. Budova s názvom Penzión Stack By Step Red Zone bola navrhnutá pre malý blok v meste Bogor na západe Jávy, čo si vyžiadalo kreatívny pôdorys. V penzióne sa totižto nachádza až 11 priestorov pre ubytovanie.

Neobvyklé riešenia

Riešením spoločnosti Ismail Solehudin Architecture bolo vyhnúť sa spoločnej chodbe so vstupom do izieb. Namiesto toho sa zamerali na schodisko ako na jedno miesto horizontálnej a vertikálnej cirkulácie medzi jednotkami.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa 島覔解方 (@landpattern2630)

„Výhodou cirkulačného systému, ktorý sme použili, v porovnaní s návrhom penziónu alebo bytu, ktorý používa dvojčinný chodbový cirkulačný systém je to, že táto budova má menšiu plochu s rovnakým počtom jednotiek,“ povedal pre portál dezeen.com zakladateľ štúdia Ismail Solehudin.

Penzión tak má celkovú zastavanú plochu 178 metrov štvorcových. V rámci nich sú zahrnuté izby s rozlohou 10 metrov štvorcových, spoločné priestory a parkovisko.

Schody sa  teda stali atraktívnou sociálnou oblasťou. Architekti ich pomocou zavesenej oceľovej konštrukcie premenili na sochársky prvok. Perforované kovové schody a svetlíky zároveň umožňujú prenikanie denného svetla do priestoru.

Výrazná fasáda

Táto funkcia poskytuje podľa Solehudina „ikonický a nezabudnuteľný zážitok pre obyvateľov“, pričom zákutia, stoly a lavičky vytvárajú miesta, kde sa môžete zdržať. Dodatočnou architektonickou výpoveďou je červeno sfarbená fasáda, ktorú si štúdio vybralo pre svoju intenzitu. Zaujímavým architektonickým prvkom je aj fragmentovaná šikmá strecha. Dizajn strechy má ďalšiu výhodu v tom, že vyhovuje tropickému podnebiu a potenciálne vytvára väčšiu cirkuláciu vzduchu vo vnútri budovy.

„Vďaka atraktívnym tvarom a kontrastným farbám prostredia to vyzerá ako socha a zdá sa, že obyvatelia penziónu žijú v nej,“ povedal Solehudin.

Penzión má betónovú a oceľovú konštrukciu s odhaleným murivom, ktoré vytvára textúrny kontrast voči červeným kovovým stenám. Fasáda a strecha sú z pozinkovanej ocele, materiálu zvoleného pre svoju ľahkosť. „Výber ľahkých striech a stien je stratégiou na zníženie zaťaženia spodnej stavby, ktoré môže v porovnaní s trojpodlažnými budovami so všeobecnými materiálmi znížiť objem betónu,“ vysvetľuje Solehudin.

Odkryté materiály tiež minimalizujú potrebu údržby, pretože ich možno nechať prirodzene starnúť bez prelakovania.

Vedeli by ste si predstaviť, žeby ste boli ubytovaní v tomto penzióne? Koho by ste zobrali so sebou? Napíšte nám vaše názory pod článok.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie