Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Ako jednoducho postaviť sadrokartónovú stenu

Výhody sadrokartónovej steny

Sadrokartónové platne sa dajú ľahko upravovať a rezať do požadovaných veľkostí. Na inštaláciu sadrokartónovej steny je potrebná kovová alebo drevená konštrukcia, v tomto prípade je nespornou výhodou kovovej konštrukcie presnosť, nehorľavosť a jednoduchšia inštalácia káblov. Pokiaľ však chcete dosiahnuť lepšiu zvukovú izoláciu, je vhodnejšie drevo.

Realizácia sadrokartónovej steny

Každú stavbu steny začneme tým, že si vyznačíme, kde bude nová stena stáť. Spodný C profil položíme presne na líniu, ktorú sme si pred tým meraním vyznačili. Ešte raz všetko skontrolujeme a môžeme profil začať upevňovať do podlahy. Upevňovanie volíme podľa toho, z čoho máme podlahu. Ak máme parkety alebo plávajúcu podlahu, použijeme vrty do dreva, v prípade dlažby a betónu musíme na vyznačených miestach vyvŕtať otvory, vložiť hmoždinky a potom spodok konštrukcie takto prichytiť. V miestach, kde budú dvere, samozrejme profil nebude a pomocou nožníc na plech, alebo brúsky s rezným kotúčom si profil skrátime na požadovanú dĺžku.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Arthurs @ 4 Seasons (@arthurs_4_seasons)

Následne upevníme C profil aj na strop. Líniu do stropu prenesieme za pomoci vodováhy a profilu. Na viacerých miestach, ale najmä na oboch koncoch steny, si zvislo priložíme profil k línii vyznačenej na podlahe a pomocou vodováhy sledujeme, kedy je profil absolútne zvislý.

Ako ďalší krok si na spodnom profile vyznačíme miesta, kam budeme umiestňovať zvislé profily. Práve na tieto profily budeme následne sadrokartón upevňovať. Upravíme si výšku zvislých profilov a pootočením ich nastrčíme do spodného a stropného rámu. Priklepávaním pomocou kladivka, alebo dreveného hranolu si profil umiestnime do presnej pozície, ktorú si premeriame opäť vodováhou. Špeciálnymi vrtmi profily následne spojíme.

Dodatočné spevnenie

Pokiaľ plánujete na stenu uchytávať nábytok alebo televíziu, je potrebné miesta, kde budú uchytené, adekvátne posilniť. To môžeme urobiť využitím dodatočného spevňovacieho priečne umiestneného C profilu, do ktorého budeme nábytok uchytávať alebo za pomoci OSB dosky alebo preglejky.

Pokiaľ máme konštrukciu pripravenú, môžeme začať s vešaním sadrokartónových dosiek, ktoré začneme uchytávať do kovovej konštrukcie špeciálnymi vrtmi na sadrokartón. Ideálne je začať s celými doskami a neskôr pokračovať doskami, pri ktorých je nutná úprava. Vzdialenosť medzi jednotlivými vrtmi by mala byť v rozmedzí 15 až 20 centimetrov. Týmto spôsobom pokračujeme až kým zakryjeme konštrukciu z oboch strán. Do konštrukcie kvôli lepšej izolácii môžeme vložiť pláty minerálnej vaty, ktorá zlepší izolačné vlastnosti steny aj jej zvukovú izoláciu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Belmont Projects (@belmontprojectsltd)

Priečku máme hotovú, no na jej dokončenie bude ešte nutné zatmeliť všetky škáry a vruty. Tmel je následne nutné obrúsiť dohladka, čím nám vznikne krásna rovná plocha bez škár. Následne môžeme priečku ohodiť omietkou, alebo priamo na sadrokartón naniesť farbu.

Matej

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie