Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Najnenáročnejšie rastliny na svete: Všetko o riasoguliach

Riasogule vznikajú nabaľovaním rias na dne riek a jazier. Vďaka prúdom sú v pohybe, čo im dáva ich charakteristický guľový vzhľad. Ako sa o ne ale starať doma a vytvoriť im ideálne podmienky? Všetky podstatné informácie sa dozviete s nami.

Riasogule a voda

Aby vám riasogule skrášľovali váš interiér, musíte im vytvoriť vhodné podmienky. Tieto zelené chumáčiky vložte do vody s teplotou od 10 do 28 stupňov. Ak sa nechcete trápiť meraním teploty vody, riadite sa tým, že riasogule bez problémov zvládnu vodu izbovej teploty.

Vodu by ste následne mali meniť každých 10 až 14 dní. Použiť môžete odstátu vodu z vodovodu, ale i filtrovanú či minerálnu vodu.

Pozor! Ak sa vo vode objavia usadeniny vodného kameňa či iné nečistoty. Vtedy nečakajte a vodu vymeňte.

Aby držali svoj tvar

Keďže v nádobe s vodou neviete vytvoriť identické podmienky ako v rieke či jazere, musíte sa o tvar riasogúľ starať vy. Pri výmene vody si ich vezmite na chvíľku do ruky a jemne gúľajte v dlaniach. Táto činnosť zaručí, že ostanú krásne guľaté. Riasogule sú aj veľmi príjemné na dotyk. Preto sa z ich tvarovania môže stať aj upokojujúci rituál.

Vedeli ste, že:  Ak vám vyplávajú nahor, nepanikárte. Ide o bežný jav, ktorý zapríčiňuje kyslík vo vode, ktorý riasoguľu nadľahčí.

Riasogule a svetlo

Ako sme už spomínali, prirodzené prostredie riasogúľ je dno riek a jazier. To znamená, že nie sú na dostatok denného svetla nijak náročné. Spokojné u vás doma budú, ak im vyberiete miesto s polotieňom.

Sú skutočne nenáročné?

V porovnaní s klasickými izbovými rastlinami nepotrebujú veľa. Výmena vody nie je tak častá ako zalievanie črepníkových rastliniek. Vďaka fotosyntéze si navyše dokážu vytvoriť všetky potrebné živiny. Vďaka tomu nemusíte myslieť ani na ich hnojenie. Navyše, nie sú náročné na svetlo. Aby ste si ich krásu mohli užívať naplno, skladujte ich v sklenenej nádobe. Riasogule rastú veľmi pomaly. V číslach je to približne 5 milimetrov za rok. Preto vás nečaká ani častá výmena nádoby, v ktorej ich máte.

A nezabudnite, riasogule nikdy neprelejete!

Teraz už ste pripravení vytvoriť riasoguliam všetko, čo potrebujú, aby vám robili radosť a skrášľovali interiér. O tom, ako ich rozmnožiť či využiť v iných interiérových dekoráciách či akváriu sa dočítate v ďalšom článku na našom webe. Nezabudnite nás sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 1x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie