Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Málo miesta v detskej izbe? Vyriešte to poschodovou posteľou

Poschodová posteľ pre jedno dieťa?

Ak v detskej izbe bojujete o každý centimeter, má poschodová posteľ zmysel aj pre jedno jediné dieťa. Priestor pod poschodovou posteľou možno totiž využiť rôznymi spôsobmi – môžete tam umiestniť skriňu na oblečenie, pracovný kútik alebo herňu, ktorú vaša ratolesť iste ocení.

Zabudnite na nepohodlné poschodové postele

V prípade, že detskú izbu obývajú dvaja súrodenci, je poschodová posteľ často jediným možným riešením. Nie je sa ale nutné báť – dnešné poschodové postele ani zďaleka nepripomínajú nepohodlné poschodové postele z vášho detstva. Naopak sa vyrábajú v mnohých farebných prevedeniach, často ponúkajú chytro riešený úložný priestor alebo možnosť variabilného zostavenia postelí. Nemusíte sa tak obmedzovať na klasický tvar dvoch postelí nad sebou, ale postavíte ich napríklad do tvaru písmena L.

A čo keď máte ratolesti rovno tri?

Výrobcovia mysleli aj na rodiny s viacerými deťmi. Niektoré poschodové postele preto disponujú spodným dvojlôžkom alebo vysúvateľným lôžkom, ktoré cez deň nezaberá žiadne miesto. Ide tak o ideálny variant napríklad aj v prípade nečakanej návštevy, ktorá sa u vás rozhodla prenocovať. Aj takéto postele nájdete medzi mnohými ďalšími na Heureka.sk, kde si ich jednoducho zoradíte podľa obľúbenosti alebo od najnižšej ceny. K spokojnosti dieťaťa už vám potom stačí len zaobstarať detské obliečky s obľúbeným motívom z filmu či rozprávok.

Pozor na výšku lôžok

Najväčší problém poschodových postelí tkvie vo výške jednotlivých lôžok. Na príliš vysoko položenom hornom lôžku sa dieťaťu nemusí dobre spať, pretože sa pri strope drží suchý, vydýchaný vzduch. Na druhú stranu je treba myslieť na to, aby sa dieťa na spodnej posteli mohlo pohodlne posadiť. Kvalitná poschodová posteľ by preto mala mať celkovú výšku maximálne do 170 cm, pričom horné lôžko by sa malo nachádzať maximálne vo výške 160 cm.

Vhodnejším riešením sú už spomínané poschodové postele do tvaru písmena L, ktoré sa prekrývajú iba v oblasti nôh. Horné lôžko sa tak nachádza oveľa nižšie a pritom sa pod neho stále zmestia skrinky poskytujúce úložný priestor.

Myslite na bezpečnosť svojich detí

Malé deti sa počas spánku často vrtia a otáčajú zo strany na stranu, preto by na hornej posteli nemalo spať dieťa mladšie ako 6 rokov. Prípadnému pádu potom zabránia pevné a dostatočne vysoké bočnice. Ich štandardná výška sa pohybuje okolo 30 cm, do úvahy je však potrebné vziať aj výšku matraca.

S bezpečnosťou úzko súvisí spôsob, akým sa dieťa dostáva na hornú posteľ. K tomu slúžia buď pohodlnejšie schodíky, ktoré možno mnohokrát využiť ako úložný priestor, alebo klasický rebrík. Oboje možno zohnať aj v odnímateľnom variante – zabránite tak napríklad tomu, aby sa mladší súrodenec šplhal tam, kam nemá.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie