Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Obľúbené OSB dosky: Čo ste o nich nevedeli

Čo je OSB doska?

Pri opise OSB dosiek je dobré začať pri samotnom názve. OSB je skratka z anglického oriented strand board, čo v preklade znamená doska z drevených triesok. Preto vás asi neprekvapí, že OSB dosky tvoria práve drevené triesky. Nejde však o hocijaké triesky. Triesky v OSB doskách sú zväčša tenké a dlhé. A sú to práve ploché triesky, ktoré dávajú týmto doskám ich charakteristický vzhľad.

Vlastnosti OSB dosiek

Vďaka tomu, že sú zložené z triesok, sú OSB dosky ohybnejšie ako ostatné lisované dosky. Rovnako sa vyznačujú aj pevnosťou a tvarovou stálosťou. V neposlednom rade sú vodeodolné. Práca s nimi nie je náročná a ľahko sa upravujú. OSB dosky sa tešia obľube aj vďaka nízkej cene a širokej škále využití.

Využiť ich môžete ako stavebný materiál pri drevostavbách, ale aj ako obklad stien a podláh. Niektoré OSB dosky sa predávajú s drážkami. Položenie podlahového obkladu preto nie je problém. Domáci majstri ich však využijú aj pri rôznych rekonštrukciách, výrobe interiérových aj exteriérových doplnkov či dokonca záhradných domčekov.

Pozor! Pri práci s OSB doskami myslite na to, že sa väčšinou predávajú bez povrchovej úpravy. Ak ich chcete použiť niekde, kde môžu byť mechanicky namáhané, nezabudnite sa o ne postarať. Pred použitím ich preto prebrúste a nalakujte.

Aké sú vaše skúsenosti s OSB doskami? Podeľte sa s nimi v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie