Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Záložný zdroj: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Čo je to záložný zdroj?

Začnime pekne od začiatku. Záložný zdroj predstavuje zariadenie a akumulátorom, ktoré je schopné suplovať dodávku elektrickej energie pre rôzne spotrebiče a zariadenia. Využiť ho preto môžete v prípade výpadku elektrickej energie. V domácnosti to môže byť napojenie televízora alebo počítača, ale aj chladničky, mrazničky. Užitočný môže byť aj vtedy, ak máte obehové čerpadlo či kotol.

Vedeli ste, že? Záložné zdroje sa označujú aj UPS z anglického spojenia uninterruptible power supply. To v preklade znamená neprerušiteľná zásoba energie.

Využitie

Záložné zdroje majú mnoho využití. V domácnosti môžu byť užitočným pomocníkom vtedy, ak nechcete, aby vám výpadok elektriny zabránil pokračovať v práci na počítači. Záložný zdroj pre obehové čerpadlo však môže chrániť váš kotol pred prehriatím. Ak sa pýtate, či sa oplatí investícia do záložného zdroja, odpoveď je jasná. V domácnosti používate množstvo zariadení náchylných na výpadok elektriny, preto je potrebné ich chrániť pred poškodením. V taktom prípade je investícia do záložného zdroja menšia ako kúpa nových spotrebičov.

Dĺžka záložnej doby

Pri výbere záložného zdroja ja dobré pozerať sa práve na dĺžku záložnej doby. Tá sa môže líšiť v desiatkach minút. Vo všeobecnosti platí, že záložné zdroje pre počítače majú dĺžku záložnej doby od 5 do 30 minút. Pri zriadeniach ako obehové čerpadlo či kotol hovoríme o dobe i niekoľkých hodín.

Ďalšie funkcie
  • Medzi najrýchlejšie opotrebované časti záložného zdroja patrí akumulátor. V takom prípade určite oceníte funkciu výmeny akumulátora za nový.
  • Inou funkciou niektorých modelov záložných zdrojov je šetrné vypnutie v prípade, že sa vyčerpala ich kapacita.
  • Pre bezpečnosť je vhodné siahať po záložných zdrojoch s prepeťovou ochranou.

Máte doma záložný zdroj? Napíšte nám do komentára, aké zariadenia a spotrebiče naň máte pripojené.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 11x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie