Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Viete, ako sa starať o bazén? Pomôžeme vám s tým krok za krokom

Samotná príprava bazéna je dôležitá

Predtým, než bazén opäť vybalíte, alebo kúpite úplne nový, je potrebné ho dokonale opláchnuť. Pokiaľ máte zavedenú vodu z vodovodu, tak ho stačí niekoľkokrát silným prúdom vody vypláchnuť a nechať odkvapkať. Bazény totiž môžu mať z výroby na svojom povrchu zvyšok dezinfekčných chemikálií či prach, ktoré hneď zo začiatku môžu zvyšovať pH vody.

Popri tom je potrebné kontrolovať aj to, akú vodu do bazéna dávate. Respektíve, snažte sa o to, aby ste napúšťali do bazéna čo najkvalitnejšiu vodu. Teda kvalitne ošetrenú a s nízkym pH. Čím kvalitnejšia voda bude, tým neskôr sa pochopiteľne stretnete s akýmikoľvek zákalmi a nečistotami.

Bazén
Zdroj foto: www.hawaj.sk
Bez pieskovej filtrácie bazény prevádzkovať nejde

Voda by mala v bazéne neustále prechádzať cez filtráciu. Aj keď sa nám to na prvý pohľad nezdá, tak vo vzduchu poletuje ​​množstvo nečistôt a špiny, ktoré sa dostávajú postupne do vody. Piesková filtrácia je špeciálne vybavenie pre bazény, ktoré dokáže veľmi efektívne filtrovať nielen viditeľné zákaly a špinu, ale práve aj drobnejších pôvodcov znečistenia ako niektoré pele, drobný hmyz a podobne. Pre bazény je tak piesková filtrácia úplným základom, ktorý rozhodne nesmie chýbať!

Aj napriek kvalitnej pieskovej filtrácii je však potrebné pravidelne kontrolovať pH vody. To sa môže meniť už len kvôli kúpaniu ľudí, ktorí zo svojej pokožky uvoľňujú určité pH. Pri vysokom pH je najčastejšou pomocou špecializovaná chémia alebo čistiace tablety.

Krycie plachty pomôžu s udržaním čistoty v bazéne

Aj napriek tej najdokonalejšej starostlivosti o bazén je úplne normálne, že sa skrátka raz za čas nájde na dne bazéna či priamo na povrchu veľa nečistôt. Ako tomu jednoducho zabrániť? Jednou zo základných pomôcokkrycie plachty.

Jedná sa o obyčajné plachty zo spevneného vlákna, ktoré sa kupujú v rozmeroch väčších, než je samotný bazén. Plachty sa totiž neupevňujú priamo na konštrukciu alebo steny bazéna, ale schválne presahujú ďaleko mimo neho. Plachtu najskôr položte jej stredom na bazén a potom ju napnite tak, aby bola nad hladinou napnutá plachta, ktorá zároveň prilieha na steny bazéna a nevznikne tu žiadna medzera. Potom plachtu pevne upevnite pomocou kolíkov k zemi, alebo postačia aj závažia, ktorými môžu byť napríklad dlažobné kocky či tehly. Krycie plachty pomôžu predovšetkým ako ochrana pred lístím a hlavne hmyzom, ktorý vodná plocha priťahuje najčastejšie v noci.

Skimmer sa postará o plávajúce nečistoty na hladine

Ako posledné si v rámci dnešného článku priblížime skimmery. Čo to vlastne skimmer je? Jedná sa o jednoduché zariadenie, ktoré sa väčšinou vešia na stenu bazéna. Ponor by mal byť vyrovnaný približne s hladinou vody v bazéne. Skimmer je užitočným doplnkom pre bazény, ktorý dokáže samostatne zachytávať a filtrovať plávajúce nečistoty v bazéne, ako napríklad hmyz.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie