Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Lenivá pena novej generácie. Čo o nej potrebujete vedieť?

Výber nového matraca je určite niečo, čomu je vhodné venovať značnú pozornosť. Pokiaľ ste práve vo fáze, keď zvažujete zaobstaranie si nového matraca, rozhodne sa riadne informujte o najnovších možnostiach a technológiách, aby ste vybrali matrac, ktorý vám ponúkne pohodlný a zdravý spánok na veľa rokov.

Presne to môžu ponúknuť luxusné matrace z pamäťovej peny. Táto tzv. lenivá či pamäťová pena patrí aktuálne k najobľúbenejším materiálom, pretože ponúka ideálne prispôsobenie tvaru a váhe ľudského tela, a tým poskytuje maximálny komfort. Prečo je ale taký unikátny a čo by ste mali vedieť, než si takýto matrac zaobstaráte?

Pôvodne materiál pre astronautov

Zaujímavosťou môže byť, že tento materiál bol vyvinutý vo výskumnom stredisku NASA Ames Research Center v roku 1966. Bol určený predovšetkým k tomu, aby uľahčoval astronautom pobyt vo vesmírnych raketách. Typicky sa používal do sedačiek a bezpečnostných pásov, pretože pena nikde netlačila a pri minimálnej gravitácii vyvíjala na telo len nepatrný odpor. Neskôr našiel materiál uplatnenie taktiež v lekárstve, športe alebo obuvníctve. Postupne sa dostal do širšieho povedomia a taktiež k výrobcom matracov a posteľného vybavenia.

Posteľ
Zdroj foto: Curem.sk

Ako pamäťová pena funguje?

Lenivá alebo visco pena je materiál, ktorý sa dokáže pomaly prispôsobiť tlaku ľudského tela a pomáha rovnomerne rozložiť jeho hmotnosť. Po ukončení tlaku sa navyše vráti do svojho pôvodného tvaru.

Pena dokáže veľmi efektívne absorbovať silu nárazu, ale je taktiež extrémne pružná a variabilná. Pre matrace je ako stvorená. Hneď ako sa na posteli pretočíte, pomaly sa vytvaruje tak, aby bolo vaše telo umiestnené pohodlne a nikde ho nič netlačilo. Viskozita matraca je taktiež významne ovplyvnená teplotou, takže platí, že čím viac sa zahrieva, tým je taktiež mäkší a pružnejší. Okrem matracov si dnes môžete zaobstarať vankúš z pamäťovej peny alebo rôzne podložky, či pokojne aj kreslá alebo pohovky.

Aké poznáme druhy pien?

  • Tradičné. Ide o klasickú pamäťovú penu, ktorá je navrhnutá tak, aby sa perfektne prispôsobila ľudskému telu. Nevýhodou môže byť napríklad to, že trocha kumuluje teplo, takže postupom času boli vyvinuté ďalšie typy pien, ktoré tento problém riešia.
  • Otvorená bunková štruktúra. Skladá sa z vylepšenej štruktúry, ktorá vnútri matraca tvorí akési vrecká. Vďaka tomu ponúka matrac väčšiu priedušnosť. Teplo sa potom lepšie rozptýli a spánok na takomto matraci bude ešte pohodlnejší.
  • Gélové peny. Vnútro materiálu je vyplnené gélovými mikroguličkami, ktoré aktívne absorbujú uvoľňujúce sa teplo z vášho tela.
  • Nové a unikátne zloženie. Jednotliví výrobcovia ponúkajú ďalšie vylepšené druhy lenivej peny. Medzi tie sa radí taktiež unikátna pena, ktorú obsahujú matrace Curem. Ide o neobyčajne elastickú penu, ktorá sa vášmu telu prispôsobí takým spôsobom, že sa budete skutočne cítiť tak, ako by ste spali na obláčiku. Vďaka maximálnemu pohodliu zvládnete spať pokojne celú noc v jednej polohe, takže váš spánok bude skutočne plynulý a kvalitný.
Posteľ
Zdroj foto: Curem.sk

Nie je pena ako pena

Pri výbere matraca dbajte na to, aby bola visco pena zastúpená v dostatočnom množstve. Kadejaký výrobok sa dnes môže pýšiť tým, že lenivú penu obsahuje, ale v skutočnosti len v takej malej vrstve, že žiadny zásadný rozdiel nespoznáte.

Vrstva z lenivej peny ale môže mať rôznu výšku, obvykle od jedného či dvoch centimetrov až po desať alebo pätnásť centimetrov. A je isté, že rozdiel naozaj spoznáte. Pokiaľ teda narazíte na podozrivo lacný výrobok, ktorý však tvrdí, že lenivú penu obsahuje, je nutné skontrolovať skutočné zloženie. Platí, že čím vyššia je vrstva z lenivej peny, tým lepšie vlastnosti má matrac, a tým lepší bude taktiež váš spánok. Aj preto je dobré staviť na osvedčených výrobcov, ktorí svojich zákazníkov neklamú, ale vyrábajú skutočne kvalitné výrobky.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 1x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie