Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Úchyty na sklo: Zorientujte sa vo výbere a možnostiach použitia

Sklo je využívané v interiéroch na rôzne spôsoby. Poskytuje neobmedzené množstvo možností na zariadenie. Niekedy sa však počas montáže môžu vyskytnúť rôzne problémy. V takej situácii sú užitočné rôzne úchytky. Prečítajte si o nich viac.

Aká je hlavná úloha uchýtiek na sklo?

Úchytky na sklo majú predovšetkým úlohu udržať sklo v určitom mieste. Konštrukcia jednotlivých prvkov je veľmi jednoduchá. Dôležité je to, aby boli vyberané úchytky vyrobené z odolného materiálu najvyššej kvality ako je napríklad nerezová oceľ. Vďaka tomu budú vyzerať esteticky a okrem toho aj dlho vydržia.

Aké typy úchytiek zo skla rozlišujeme?

Úchytky na sklo sú dostupné v rôznych verziách. Delíme ich vzhľadom na:

  1. tvar – okrúhle, polkruhové, štvorcové,
  2. veľkosť,
  3. hrúbku skla, ku ktorej sa hodí,
  4. spôsob montáže.

Dôležitou vecou je tiež montáž gumených tesnení, ktoré budú ideálne prispôsobené hrúbke skla. Vďaka tomu bude možné bezpečne pritlačiť sklo v úchytke.

Použitie jednotlivých úchytiek na sklo

Úchytky na sklo sa od seba odlišujú vzhľadom na to, aké prvky majú držať. V obchodoch sú dostupné – bodové úchytky na sklo, úchytky typu stena – sklo, typu sklo – sklo.

Okrem toho v stavebníctve sa dá tiež využiť kovanie na sklo, ktoré je určené na ochrany rohov, alebo hrán.

Využitie úchytiek skla v stavebníctve je veľmi široké. Vďaka nim je možné napríklad montovať jednotlivé sklenené prvky na fasády budov. V interiéroch poslúžia pri montáži rôznych sklenených dverí, ako vchodových, tak aj dverí do skríň či rôznych vitrín. V predaji nájdete celé sady úchytiek a iných typov kovaní. Užitočné môžu byť napríklad aj pre sklenené prístrešky.

Čo sú rotule?

Zábradlia sú mimoriadne špecifické a zaujímavé prvky architektúry. Sú veľmi zaujímavé, no pre dizajnérov sú celkom výzvou. Hlavnou úlohou je zaistiť bezpečnosť, preto materiály, z ktorých by mali byť vyrobené a spôsob ich montáže musia zaručiť, že vydržia aj veľkú záťaž.

Pokiaľ ide o pripevnenie zábradlia, používajú sa lineárne alebo bodové riešenia, teda rotule. Ide o špeciálne dvojdielne komponenty vyrobené z nerezovej ocele. Majú špeciálne čapy a  tesnenie. Aby bolo možné namontovať rotule, je potrebné vyvŕtať otvory do hriadeľa, cez ktoré budú kolíky zasunuté. Zabezpečujú úplnú bezpečnosť a odolnosť zábradlia. Stojí za to rozhodnúť sa pre ich použitie.

Na trhu je množstvo druhov úchytiek na sklo. Vďaka nim je možné splniť aj tie najzložitejšie architektonické výzvy a zabezpečiť aj bezpečnosť užívateľov.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie