Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Typy domácich vodární a akú zvoliť?

Domáce vodárne v našich životoch hrajú jednu z najdôležitejších úloh. Nikdy si však neuvedomíme, čo pre nás robia, pokiaľ si o tom nenaštudujeme. Napríklad len málokto vie, že domáca vodáreň sa skladá z prúdového čerpadla, tlakovej nádoby a regulátora tlaku. Alebo že vodu prepravujú z odberného miesta, napríklad studne alebo cisterny, do odberných miest v dome alebo záhrade.

Ako domáca vodáreň funguje?

Domáca vodáreň je napojená na miestny odber vody. Z tohto miesta sa voda čerpá do tlakovej nádoby. Tým sa vytvorí nárazník, čo znamená, že domáca vodáreň môže vždy zabezpečiť konštantný tlak pomocou regulácie tlaku. Vyrovnávacia nádrž tiež zaisťuje, že domáca vodáreň sa nemusí spúšťať pri každom spustení spotrebiča. To chráni materiál a znižuje spotrebu energie. 

Domáce vodárne sa rozlišujú na základe ich technických charakteristík, ako je prietok, dopravná výška alebo objem tlakovej nádoby. Bez ohľadu na to, tlak je tiež špecifickou technickou vlastnosťou, pretože tu je rozhodujúci skôr maximálny vypínací tlak, ako maximálny výstupný tlak. V tomto bode prúdové čerpadlo prestane plniť tlakovú nádobu. Od tejto hodnoty treba počítať so stratou 1 bar = 10 metrov. 

Prečo používať domácu vodáreň

Okrem trvalej udržateľnosti a túžby po sebestačnosti, kúpe domácej vodárne väčšinou predchádza rozhodnutie využiť studničnú alebo dažďovú vodu ako alternatívu k drahej obecnej vode, a tým ušetriť náklady. Samotné splachovanie toalety má za následok 27 % spotreby vody v domácnosti. Okrem toho sa 12 % používa na pranie a ďalších 6 % na zavlažovanie záhrady a starostlivosť o auto. Výsledkom je priemerný potenciál úspory 45 % celkovej spotreby pitnej vody.

Aké náklady vás čakajú?

Kvalitné domáce vodárne vyžadujú relatívne malú údržbu. V zime by mali byť bez námrazy a vyprázdnené. V opačnom prípade treba okrem nákladov na elektrickú energiu na prevádzku počítať len s nákladmi na membránu v tlakovej nádobe, ktorú treba vymieňať približne každé 2-3 roky. V závislosti od kvality vody môžu studne vyžadovať dodatočný železný filter, ktorý zvyčajne stačí len opláchnuť, aby sa vyčistil. 

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie