Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Vyrobte si čističku vzduchu z predmetov dennej potreby

Jihee Moon z juhokórejského dizajnérskeho štúdia Newtab-22 vytvorila open-source príručku v štýle IKEA s návodom, ako si za menej ako hodinu postaviť čističku vzduchu Air-It-Yourself pomocou predmetov dennej potreby.

Dostupnejšia alternatíva

Systém Air-It-Yourself využíva na výrobu súčiastok odpad z domácnosti, akými sú krabice od topánok či plastové kvetináče a kombinuje ich s malým ventilátorom USB a fóliou s HEPA filtrom, ktorú možno jednoducho kúpiť na internete.

Podľa portálu dezeen.com autorka dúfa, že ponúkne alternatívu k tradičným high-tech čističkám, ktoré môžu byť finančne náročné. „Hoci sú čističky vzduchu zvyčajne drahé, funkčná štruktúra výrobku nie je zložitá,“ povedala pre spomínaný portál. “Ak máte filter a ventilátor a máte prístup k návodu, ktorý som vyvinula, každý si môže podobné výrobky ľahko vyrobiť,“ dodala Jihee Moon.

Autorka dúfa, že týmto spôsobom umožní chudobnejším komunitám a domácnostiam vyrobiť si vlastnú čističku vzduchu. Spoločnosť skonštruovala rôzne prototypy pomocou systému Air-It-Yourself, pričom každý z nich využíva iné predmety z domácnosti, ale je skonštruovaný na základe rovnakej logiky.

Menej ako hodina

Na vytvorenie tela sa používa veľký dutý predmet ako napríklad krabica od topánok, lievik na olej alebo plastový kvetináč, pričom na oboch koncoch sú otvory na umiestnenie ventilátora na jednej strane a HEPA filtra na druhej strane. Prístroj sa uzavrie pomocou lepidla a pásky, aby sa zabránilo úniku a zabezpečilo sa, že všetok vzduch, ktorý ventilátor nasáva, sa vytlačí cez filter.

K systému Air-It-Yourself je tiež možné pridať aj ďalšie prvky, ako napríklad uzávery na fľaše, ako nožičky, či natáčky na vlasy, ktoré slúžia ako rukoväte, aby sa dala prenášať z miestnosti do miestnosti.

Vedeli ste, že? Návod vznikol na základe rozhovorov a workshopov s obyvateľmi Soulu, kde je vysoká úroveň znečistenia vzduchu.  

Výroba Air-It-Yourself zaberie menej ako hodinu a podľa autorky dokáže výrazne zlepšiť kvalitu vzduchu v interiéri. Keďže dizajn ponecháva filter viditeľný zvonku, núti používateľov aktívne sa zaoberať kvalitou vzduchu vo svojich domovoch a určiť vhodný čas na výmenu filtra.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj vo vašej domácnosti? Podeľte sa s nami o názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 3x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie