Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Blog
  • 0
  • 30. novembra 2022, 12:00
  • 3 m, 0 s

Bratislavská mestská dlažba bude pokrývať celú plochu Mýtnej ulice

Prvou ulicou, ktorá bude po celej ploche vydláždená unikátnou bratislavskou dlažbou, je Mýtna ulica pred Slovenským rozhlasom.

Nový charakter Mýtnej ulice

Nová dlažba inšpirovaná tvorbou Miroslava Cipára, Ľudovíta Fullu a Milana Dobeša, bude inštalovaná v úseku od Belopotockého po ulicu Námestie slobody. Charakter ulice zmení okrem dlažby i nová zeleň či mobiliár. Podľa Metropolitného inštitútu Bratislavy bude dlažba vytvárať harmonický obraz, ktorý ale nebude príliš dominantný. Dlažba je vyrobená vo fabrike CityStone Design v Šali, na základe výsledkov verejného obstarávania.

Ako sme spomenuli vyššie, jej súčasťou je inštalácia novej mestskej dlažby, ale aj výsadba nových stromov, oprava obrubníkov. Samozrejmosťou je aj inštalácia nového osvetlenia a osadenie nových lavičiek, smetných košov a stojanov na bicykle.

Prístup k obnove chodníkov a ulíc v hlavnom meste vyzdvihol aj Roman Žitňanský. „Povrchy chodníkov sa zvyknú prirovnávať k fasáde mesta. Ich podoba významne ovplyvňuje to, ako sa ľudia v meste cítia. Aktuálne má Bratislava okrem vlastnej dlažby aj jednotný návod na to, ako postupovať pri výmene chodníkov v uliciach Bratislavy. Za posledné obdobie sa tak urobil veľký pokrok v tom, ako mesto pristupuje ku koncepčnej modernizácii ulíc. Upúšťa sa od asfaltu a prioritu dostáva kamenná a betónová dlažba, ktorá je estetickejšia, ekologickejšia, lepšie udržiavateľná a nadväzuje na históriu hlavného mesta,“ vysvetlil podľa portálu mib.sk vedúci Sekcie verejných priestorov v Metropolitnom inštitúte Bratislavy.

Výnimočný vizuálny jazyk

Za návrhom dlažby inšpirovanej významnými slovenskými umelcami stojí grafický dizajnér Martin Jenča a architekti Roman Žitňanský a Ján Urban z Metropolitného inštitútu Bratislavy. „Bratislavská mestská dlažba bola navrhnutá tak, aby ulice príjemne doplnila, a  pritom nerušila či nekonkurovala  architektúre  mesta ako takej. Pri samotnej tvorbe boli inšpiráciou  ikonické ilustrácie a výnimočný  grafický jazyk Miroslava Cipára, Ľudovíta Fullu a Milana Dobeša, ktorých okrem Bratislavy spájala aj láska ku geometrickým tvarom. Návrh citlivo odkazuje na ich výnimočný vizuálny  jazyk,“ dodal spoluautor Martin Jenča.

Okrem Mýtnej ulice sa vzorky mestskej dlažby nachádzajú aj na Krížnej ulici či Mišíkovej ulici pod Slavínom. Dlažba je tiež súčasťou obnovy vstupného priestoru pred Hlavnou stanicou. Metropolitný inštitút Bratislavy ponúka tiež bezplatnú licenciu verejným aj súkromným investorom či developerom.

Privítali by ste niečo podobné aj vo vašom meste? Podeľte sa o váš názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie