Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Ploché strechy nemusia byť strašiakom! Na toto si ale dajte pozor

Nie je to tak dávno, čo sa ploché strechy tešili mimoriadnej obľube. Boli neodmysliteľnou súčasťou ako panelových domov, tak aj bežných rodinných domov na vidieku. Po čase však ich popularita začal práve pri rodinných domoch klesať, a to predovšetkým z obáv o životnosť a zatekania.

Moderne riešené ploché strechy sú už o poriadny kus ďalej a preto ich rozhodne netreba zatracovať. Jedným dychom sa však patrí dodať, že ploché strechy sú stále v niektorých smeroch o niečo chúlostivejšie, a preto si pri ich návrhu aj realizácii treba dať na niektoré prvky dobrý pozor.

Návrh plochej strechy patrí do rúk odborníkom

Jednoduchú strešnú konštrukciu si môžete pomerne ľahko navrhnúť aj svojpomocne. V prípade návrhu plochej strechy sa ale určite obráťte na odborníkov. Ploché strechy sú na kvalitu projektovania aj samotného vyhotovenia o dosť háklivejšie a v prípade, že už projekt nebude správne vypracovaný, tak problémy si na vás počkajú. Potom vás nezachráni ani to najprecíznejšie spracovanie či najkvalitnejšie izolačné materiály z bitumat.sk. Mimoriadnu pozornosť je vo fáze projektu potrebné venovať napríklad odtoku vody.

Strecha
Zdroj: Sahara Prince on Shutterstock

Hydroizolácia z kvalitných materiálov

Ak platí, že na konštrukcii strechy sa neoplatí šetriť, tak práve pri plochých strechách to platí dvojnásobne. Precízne vyhotovená hydroizolácia plochej strechy je základným predpokladom, že v budúcnosti sa vyhnete tak obávanému zatekaniu. Na tento účel sa používajú asfaltové pásy, lepenky a rôzne izolačné hmoty, ktoré je možné aplikovať s presnosťou doslova na milimetre. Nevyberajte si však podľa ceny, ale kvality, trvanlivosti materiálu a parametrov, ktoré sú výrobcom hydroizolačného materiálu garantované.

Strecha
Zdroj: leungchopan on Shutterstock

Plochá strecha bez starostí? Jedine so správnou údržbou

V porovnaní s minulosťou si už moderné ploché strechy nevyžadujú tak častú údržbu. Na druhej strane, pozornosť plochej streche je potrebné stále venovať, pretože iba tak máte istotu skorého odhalenia nedostatkov. V rámci starostlivosti o strechu by ste mali strechu pravidelne kontrolovať a čistiť odpadové vpusty, prípadne v závislosti od použitého materiálu aplikovať ochranný náter. Pri správnej starostlivosti nebude výber plochej strechy určite krokom vedľa.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 9x
  • 1x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie