Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Kedy a či sú šikmé strechy najlepšou voľbou?

Šikmé strechy sú vyhľadávaným riešením pri mnohých stavbách. Aké sú ich vlastnosti a kedy sú tou najlepšou voľbou?

Jednosklonná, šikmá či valbová?

Šikmá strecha dokonale odvádza vodu, sneh i akékoľvek nečistoty. Okrem toho umožňuje vytvorenie obytného či úložného priestoru v podkroví. Ďalšie výhody šikmej strechy predstavuje aj široká škála materiálov vhodných na jej pokrytie či jednoduchšia údržba. Navyše poskytuje lepšiu zvukovú izoláciu a je vhodná aj na inštaláciu fotovoltaických panelov.

Ak sa rozhodnete pre šikmú strechu, máte na výber z rôznych typov striech, ako sú jednosklonná strecha, šikmá strecha, valbová strecha a strecha s viacerými sklonmi. Jednoduché konštrukcie sú najlepšie z hľadiska konštrukcie aj následného používania. Pri zložitejších riešeniach však nezabudnite na kvalitné materiály a pomoc skúsených odborníkov.

Jednosklonná strecha predstavuje jednoduchý a finančne nenáročný typ strechy, ktorý sa skladá z jedného sklonu. Uplatnenie nachádza napríklad pri hospodárskych budovách, no čoraz častejšie sa používa aj na rodinných domoch. Šikmá strecha je najbežnejší typ strechy, ktorý tvoria dva protiľahlé svahy spojené v hrebeni. Tento typ strechy je veľmi praktický, pretože poskytuje využiteľný priestor v podkroví. Valbová strecha sa zas skladá zo štyroch sklonov, ktoré sa stretnú v hrebeni strechy. Valbová strecha tak vytvára podkrovie s väčším sklonom, no menej využiteľné ako pri spomínanej šikmej streche. Pri strechách s viacerými sklonmi hovoríme o kombinácii dvoch alebo viacerých striech rôznych veľkostí a tvarov. Tento typ strechy sa najčastejšie používa pre väčšie budovy s veľkým úžitkovým priestorom.

Krycí materiál

Zásadným je aj na pokrytie strechy, ktoré sa môže uskutočniť pomocou rôznych materiálov. Bežným riešením je škridlová krytina alebo plech. Škridla má veľmi dlhú životnosť a je odolná voči poveternostným podmienkam. Okrem svojich praktických vlastností má škridlová strecha aj estetické výhody. Škridle môžu byť rôznych farieb a tvarov a umožňujú tak jednoduché upravenie vzhľadu domu.

Plech je tiež veľmi populárnym materiálom na šikmé strechy vďaka svojej odolnosti a trvanlivosti. Navyše, plechové krytiny sú k dispozícii v mnohých farbách a dizajnoch, čo umožňuje ľahké prispôsobenie farby a tvaru strechy k vášmu domu. Existuje však aj moderné prevedenie, kedy sú na konštrukciu strechy použité sendvičové panely, ktoré zároveň slúžia aj ako izolácia. Tento typ prevedenia sa často používa v priemyselných objektoch a v moderných architektonických projektoch.

Pri výbere materiálu na pokrytie šikmej strechy je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Medzi najdôležitejšie patrí odolnosť materiálu voči poveternostným podmienkam, estetický vzhľad, cena a údržba.

Pri výbere strešnej krytiny stavte na skúsených výrobcov. Výrobky z www.blachotrapez.sk sú k dispozícii v širokej škále surovín a farieb a majú záruku až 60 rokov.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie