Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Tipy na jarnú starostlivosť o váš trávnik

Dôležité je prevzdušnenie

Prevzdušňovanie je proces, pri ktorom sa natrhne mačina trávnika, čím sa podporí prevetrávanie zeminy. Prevzdušnenie trávnika by ste mali urobiť počas apríla alebo najneskôr mája, pretože v tomto období sa tráva dokáže dobre zregenerovať. Pozor! Nikdy neprevzdušňujte čerstvo založený trávnik! Tak by ste ho úplne poškodili a vytrhali by ste trávu, ktorá sa ešte nestihla poriadne zakoreniť. Prevzdušňujte iba najmenej tri roky starý trávnik.

Na prevzdušnenie použite vertikutátor alebo vertikutačné hrable. Rotujúce nože vertikutátora odstránia nielen odumretú trávu, ale aj mulč a prípadné nečistoty. Ak máte vertikutátor so zberným košom, neželaný materiál sa hneď z trávnika odstráni. A čo vám vlastne prevzdušnenie trávnika prinesie? Skyprí povrch pôdy, ktorý potom lepšie prijíma vlahu, živiny a vzduch. Tie sa dostanú až ku koreňom. Vďaka tomu trávnik bude rásť hustejšie a bude krajší.

Podsievanie trávnika

Po prevzdušnení je vhodné trávnik podsiať. Môže sa stať, že po vertikutácii vám na trávniku vznikli holé miesta po vytrhaní hustejšej buriny. Do týchto voľných miest a tam, kde je trávnik redší a tráva rastie slabšie, zasejte nové trávne osivo. Zapracujte ho do zeme, aby ho neodfúkol vietor a polejte.

Správne jarné kosenie

S prvým jarným kosením sa neponáhľajte. Počkajte, kým pôda preschne a teploty nebudú stabilizované nad nulou. Ak by ste kosili premočený trávnik, kosačka by poškodila korienky trávy, pôdu by ste mimoriadne zhutnili a pri kosení by tak mohlo dôjsť k vytrhaniu trávy. Podľa niektorých odborníkov je prvé jarné kosenie vhodné až vtedy, keď začne kvitnúť zlatý dážď. V každom prípade však platí, že zem musí byť teplá a suchšia.

Hnojenie si nechajte na neskoršiu jar

Na prvé jarné hnojenie použite hnojivá, ktoré sú bohaté na dusík. Hnojenie si však nechajte až na neskorú jar, po období zrážok a výdatných dažďov. Teplota pôdy pri hnojení by mala dosahovať 120C. Túto teplotu dosahuje pôda približne v období, kedy začína kvitnúť orgován, čiže koncom apríla a začiatkom mája. Asi po mesiaci použite hnojivo bohaté na draslík, železo, horčík a fosfor.

Aj keď vás možno prvé slnečné lúče lákajú k jarnej starostlivosti o trávnik, skutočne vyčkajte na vhodný čas – teplo a menej zrážok. A čo jarné zalievanie trávnika? To si naozaj nechajte až na neskorú jar, kedy sa objavia na trávniku prvé príznaky sucha.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie