Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

Čo je nové na trhu s bývaním?

Inflácia, úroky, hypotéky. Toto sú azda tri najčastejšie skloňované slová v súvislosti s kúpou a predajom nehnuteľností na Slovensku. Nemusí to však byť až také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá. Každá náročná situácia prináša aj príležitosti pre tých, ktorí majú oči otvorené a sú odhodlaní využiť svoju šancu na úspech.

Vyberajte iné lokality

Teraz sa na to pozrime očami kupujúceho. Ak máte záujem o kúpu bytu či domu, tak ste z pohľadu hypoték určite v ťažšej pozícii než povedzme pred tromi rokmi. Vtedy boli hypotéky dostupné s menším než jednopercentným úrokom, čo dnes znie priam ako sci-fi. Na druhej strane, treba vnímať aj druhú stranu, čiže predávajúcich. Ak potrebujú predať byť, tak pre nich tiež nie je príjemné, že potenciálni kupujúci ťažšie dostanú hypotéku. Aj v tomto sa teda dá nájsť určitý prienik medzi ponukou a dopytom. Samozrejme, iné je to vo veľkých mestách a iné v menších mestách či obciach. V Bratislave či Trnave je stále obrovský dopyt a obmedzená ponuka, čo sa prejavuje na cenách. Môžete však skúsiť iné lokality, blízke veľkému mestu. Pokiaľ pracujete v Trnave, tak prečo neskúsiť nehnuteľnosti v Seredi? Je to kúsoček po diaľnici a dá sa tam žiť či bývať oveľa lacnejšie než vo veľkom meste.

Satelitné bývanie naďalej trendom

V rámci ťažšej dostupnosti bývania vo veľkých mestách i z pohľadu drahších hypoték patrí k trendom tzv. satelitné bývanie. Ľudia sa aj vďaka investíciám do verejnej dopravy (integrované dopravné systémy) radi sťahujú do menších miest v dostupnosti veľkých centier. Opäť si spojme Trnavu a Sereď. Sú to dve historicky prepojené mestá s vysokou zamestnanosťou a dostatkom príležitostí na vzdelávanie a prácu. Skúste si však pozrieť reality Sereď a porovnať s cenami v Trnave či Bratislave. Za porovnateľnú kvalitu bývania zaplatíte v Seredi menej, čo je logicky dané trhom a vzťahom ponuky a dopytu.

Nebojte sa zmeny

Aj keď ste väčšinu života prežili vo väčšom meste, nemusíte sa obávať zmeny. Akákoľvek zmena je prinajmenšom zo začiatku dobrá a prinesie nejaký impulz. Možno práve menšie mesto bude to, čo vám bude viac vyhovovať, a prinesie vám dostupnejšie bývanie za lepších podmienok.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie