Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Čo je dôležité pri hydroizolácii sezónneho bývania?

Starostlivosť a údržba sú si rovnocenné či ide o trvalé, alebo prechodné (sezónne) bývanie. Nehovoriac pri tak dôležitom prvku, akým je základová doska. Od nej sa odvíja kvalita ďalších „vyšších múrov“, bezpečnosť aj radosť z bývania. Ale tú najčastejšie dokáže prekaziť problém hydroizolácie, resp. minimálna ochrana stavby pred nežiaducou vlhkosťou. Ako na to?

Penetrácia betónu pre lepšie väzby podkladu

Na žiadnom pozemku nie je možné garantovať absolútnu odolnosť voči vode. Skôr či neskôr hrozí, že sa výstavba dostane do kontaktu s vodou. Môže ísť o pozitívny alebo negatívny hydrostatický tlak, na mieste je kvalitná hydroizolácia základov. Ide však o proces, ktorý sa vyvíja v závislosti od dostupného materiálu, spôsobu penetrácie a hydroizolácie podlahy.

Z nevyhnutných pomôcok sa najviac spomína význam penetračného náteru. Pre hydroizoláciu základovej dosky, najmä v prostredí s premenlivou vlhkosťou alebo s „agresívnou“ spodnou vodou, sa vyžaduje hydzoizolácia na zarovnávanie mikrotrhlín v podklade. Presnejšie – penetračný náter funguje ako tesnenie trhlín vo vnútri betónu. Najčastejšie vznikajú nerozpustné kryštalické väzby, ktoré bránia postupnému prenikaniu vody.

Pri penetrácii môže ísť aj o zdanlivo neviditeľnú vrstvu, ale aktívne chemické látky z nej vytvárajú funkčnú stierku. Ochraňuje stavbu pred vodou aj v čase našej neprítomnosti, teda mimo sezóny na pobyt v záhradnom dome.

Hydroizolačná vrstva so širším využitím

Po tom, ako je napenetrovaný betónový základ, môžeme uvažovať o ochrane proti vlhkosti. Jednou z možností je univerzálny hydroizolačný náter na betón aj murivo v záhradných príbytkoch, na terasách, v pivniciach a pod dlažbou. Novší typ predstavujú tzv. liate podlahy, ktoré sa rovnako jednoducho aplikujú pre vytvorenie súvislej, kompaktnej ochrannej vrstvy. Ich silnou stránkou je nielen hydroizolačná, ale aj pochôdzna membrána. Nachádza uplatnenie na vyťažených miestach, resp. na frekventovaných častiach v sezónnom bývaní.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie