Dnes je 28.apríla 2024, meniny má Jarmila

  • Sponzorovaný Blog
  • 0
  • 24. júla 2023, 14:00
  • 2 m, 45 s

Aké orechy vypestujete aj doma na záhrade a aké radšej prenechať odborníkom

Ponuka najrôznejších druhov orechov je dnes v obchodoch taká široká, že sme si zvykli kupovať v balenej forme aj tie plody, ktoré naši rodičia a starí rodičia zberali na svojej záhrade. Na tom nie je nič zlé. Na druhú stranu, prečo si neosvojiť tradičné znalosti? Pozrime sa, aké plody si môžete svojpomocne vypestovať a ktoré je naopak lepšie nechať vyrásť na plantážach v teplejších krajoch.

Lieskové oriešky na vašej záhrade

Bohatú tradíciu u nás majú lieskové oriešky, ktoré sú plodom liesky obyčajnej alebo liesky tureckej. Lieska turecká je väčším stromom, naopak lieska obyčajná môže mať podobu menšieho stromu, alebo dokonca kríku. Skvele sa tak môže vojsť aj na menšiu záhradu. Jediné, čo liesky potrebujú, je vlhšie prostredie, inak ale ide o nenáročné stromy, ktoré plodia už po niekoľkých rokoch od vysadenia.

Lieskové oriešky majú široké využitie. Ich silné prepojenie s naším jedálničkom, ktoré presahuje až v prepojenie kultúrne, napokon dokazuje aj fakt, že všeobecné slovo „oriešok“ označuje práve tento druh orechov. Využiť ich možno v slanej aj sladkej kuchyni, chutné sú aj samy o sebe.

Kde to na domáce pestovanie veľmi nebude?

Väčšinu orechov, ktoré vidíte na pultoch obchodov, si doma vypestovať nemôžete. Väčšinou je to z dôvodu nízkych teplôt. Rastliny by neprežili v našich podmienkach zimu. Úlohu ale môže hrať aj nízka vlhkosť vzduchu. Problémom môže naopak byť aj príliš veľká pôdna vlhkosť, niektoré rastliny plodiace známe orechy totiž vyžadujú suchú až polopúštnu pôdu. Príkladom orechov, ktoré si radšej kúpte v obchode (či už kamennom, alebo internetovom), môžu byť makadamové orechy, para orechy, kešu alebo napríklad pistácie.

Aj menej typické oriešky môžete žať doma

Vráťme sa k pozitívnejšiemu duchu a spomeňme si ďalšie príklady orechov, ktoré doma naopak žať môžete. U niektorých by ste to totiž možno nepredpokladali.

Aj v našich podmienkach sa bude dariť týmto plodom:

  • pekanové orechy
  • mandle
  • arašidy

Musíte si ale zistiť, aký spôsob pestovania konkrétna rastlinka vyžaduje. Niekedy sa môže hodiť skleník, inokedy je nutné pestovať rastlinu v kvetináči, ktorý sa na zimu presunie do interiéru, aby rastlinka zimu v našich podmienkach prežila.

Zabudli sme na kráľa orechov

Vlašský orech je druhým typickým zástupcom orechov, ktoré môžete bez obáv (a takmer bez väčšej námahy) pestovať aj u nás. Orech sa môže stať dominantou vašej záhrady. Podobne ako lieska aj orech kráľovský preferuje vlhšiu pôdu. Plodiť bude dlhé desiatky rokov. Koruna pritom môže dorastať do naozaj úctyhodných rozmerov, odmenou preto pravidelne bude až niekoľko stoviek vlašských orechov.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie