Dnes je 02.mája 2024, meniny má Žigmund

  • Reality
  • 0
  • 09. januára 2024, 13:21
  • 5 m, 27 s

Na toto si dajte pozor pri výbere lokality!

Každý, kto sa rozhoduje o presťahovaní sa alebo kúpe nehnuteľnosti, musí zvážiť rôzne faktory, medzi ktorými sa v poprednej priečke nachádza správny výber lokality. Ako vybrať správnu lokalitu na bývanie? Ako sú na tom jednotlivé štvrte z hľadiska kvality života, bezpečnosti a dostupnosti služieb? Čo sa môže v lokalitách zmeniť v budúcnosti? To sú dôležité otázky, ktoré by ste si mali položiť.

Ako vybrať správnu lokalitu na bývanie

Ak aj vy uvažujete o zmene bývania, mali by ste venovať náležitú pozornosť tomu, kde sa rozhodnete žiť. V byte a dome môžete meniť prakticky čokoľvek. Počet izieb a ich rozmiestnenie, okná, dvere… Ale lokalita sa zmeniť nedá. Preto musíte dbať na jej správny výber ešte pred samotným nasťahovaním.

Ako vybrať správnu lokalitu na bývanie nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Dôvod je jednoduchý – každý kladie dôraz na niečo iné, či už je to občianska vybavenosť, čerstvý vzduch, blízkosť autobusovej zastávky, školy, škôlky, práce,…

Najlepšia lokalita rozhodne nemusí znamenať najluxusnejšie a najdrahšie katastrálne územie obci. Najlepšia lokalita je taká, ktorá spĺňa vaše požiadavky na život a uspokojí vaše potreby.

Čo sa môže v lokalitách zmeniť v budúcnosti

Na lokalite určite záleží aj z pohľadu budúcnosti. Vedeli ste o tom, že až 50 % z ceny nehnuteľnosti sa odvíja od lokality, v ktorej sa nachádza? Preto je dôležité myslieť nielen na jeho aktuálnu hodnotu, ale aj tú budúcu. Ideál je pozerať sa o 10 rokov dopredu.

Položte si otázku, čo všetko sa za 10 rokov môže vo vašom živote zmeniť – plánujete deti alebo zvieratká? Všetky plány by ste mali zohľadniť pri výbere lokality pre vaše bývanie.

výber vhodnej lokality nehnuteľnosť
Zdroj: shutterstock.com

Aká je najlepšia lokalita na bývanie pre vás?

Dopredu sa zamyslite, aká je najlepšia lokalita práve pre vás. Nájsť správnu odpoveď vám pomôžu nasledujúce otázky:

·       Je v danej lokalite dostatok pracovných miest a príležitostí? Ako ďaleko budete do práce dochádzať?

·       Je v lokalite dosť škôl a škôlok?

·       Aké možnosti trávenia voľného času lokalita ponúka pre deti i dospelých?

·       Aký je stav životného prostredia?

·       Ako sú na tom jednotlivé štvrte z hľadiska kvality života, bezpečnosti a dostupnosti služieb (zamerané na dopravu, lekárov, obchody,…)

Pri výbere lokality by ste mali zohľadniť:

1.    Prácu

2.    Vzdelanie a voľný čas

3.    Infraštruktúru

4.    Bezpečnosť a mieru kriminality

5.    Kvalitu životného prostredia

Práca

Nie je tajomstvom, že v práci človek strávi polku svojho života, teda ak nepočítame spánok. Preto tento je bod pri výbere správnej lokality kľúčovým a jedným z najdôležitejších. Vždy myslite na vzdialenosť a najmä na dostupnosť vášho pracoviska od domu. Určite nechcete tráviť väčšinu svojho svoj voľného času na cestách.

Vzdelanie a voľný čas

Ak máte deti, tak určite viete, že už od 3 rokov budete riešiť otázku kvalitného vzdelania. Preto pri výbere lokality sa pozerajte na to, či sú v blízkosti vášho bývania školy a škôlky. Rovnako je dôležité aj to, ako chcete tráviť voľný čas – chcete ísť na kávu, do kina alebo sa prechádzať v prírode? Aj na to by ste mali myslieť.

Rozvinutá infraštruktúra

Každá štvrť sa niečím líši a čo vyhovuje jednému, nemusí vyhovovať druhému. Jedno je však isté – všetci potrebujú funkčnú infraštruktúru. Či ide o to, aby ste mali na dosah ruky všetko potrebné, ako napríklad lekárske ambulancie, dostatok obchodov alebo poštu. Tak isto by nikoho nepotešilo, ak by v danej oblasti bol problém s internetom a mobilným signálom.

Bezpečnosť a miera kriminality

Mieru kriminality najlepšie zistíte podľa rečí, ktoré sa o danej oblasti hovoria. Ale neverte len tomu, niekedy zlé meno ostáva dlhý čas, aj keď to už neplatí. Kriminalitu si môžete jednoducho preveriť aj cez štatistický úrad alebo na miestnej polícii.

Kvalita životné prostredie

Všetkých spája jediná túžba – po kvalitnom prostredí na život. Ak vás láka veľkomesto, treba počítať s vysokou mierou smogu a iných škodlivých látok. To isté platí aj o bývaní pri frekventovanej ceste alebo v blízkosti diaľnice.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie