Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Oplatí sa ešte investovať do realít?

Od finančnej krízy v roku 2008 ceny za bývanie stále rastú. Cena za meter štvorcový stúpla v minulom roku na 1 431 eur.

Napriek tomu, že ceny nehnuteľností vzrástli, stále sú výrazne nižšie ako pred desiatimi rokmi, kedy bola priemerná cena za meter štvorcový 1 511 eur.

Vývoj cien nehnuteľností na bývanie v SR:

Priemerné ceny nehnuteľností v € za m² od roku 2008


Rok

2018    1 431 €/m²
2017    1 360 €/m²
2016    1 279 €/m²
2015    1 227 €/m²
2014    1 216 €/m²
2013    1 226 €/m²
2012    1 237 €/m²
2011    1 251 €/m²
2010    1 291 €/m²
2009    1 344 €/m²
2008    1 511 €/m²

Štatistiku uverejňuje Národná banka Slovenska na stránke https://www.nbs.sk/sk/statisticke-udaje/vybrane-makroekonomicke-ukazovatele/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie-podla-krajov

Image by rawpixel on Pixabay

Pri investovaní majte na pamäti tieto zásady:

Správne načasovanie je základ

Ceny realít prechádzajú vlnami. V súčasnosti sú v rastovej fáze, dalo by sa povedať, že skoro na maxime. Preto je pri kúpe dôležité sledovať v akej fáze sa práve ceny nachádzajú, aby ste svoju investíciu kúpili čo najvýhodnejšiu. Bolo by dosť nepríjemné, keby ste zarobili menej, ako ste do toho vložili. Je tiež dôležité, či svoju nehnuteľnosť chcete ďalej predať, alebo si ju nechať a prenajať ju. Hlavne z dôvodu straty príjmov z prenájmu, takže oveľa viac dôležitejší je výnos z nájmu teraz, ako samotná kúpna a predajná cena. Ak ste si nie istý, poraďte sa s odborníkmi. Ideálne je však kupovať vtedy, keď ceny rastú, oproti stavu, keď klesajú.

Stavte na lokalitu

Už pri kúpe realít by ste mali premýšľať nad tým, že ju raz predáte alebo prenajmete. Preto by adresa, na ktorej sa objekt nachádza, mala byť zaujímavá. Ak aj nájdete perfektnú nehnuteľnosť za výhodné peniaze, avšak v nezaujímavej lokalite, môžete mať problém s predajom. Myslite teda na občiansku vybavenosť, dostupnosť MHD, škôl, obchodov, fabriky a pod. Pri realitách určených na komerčné účely to platí o to viac.

Trochu opatrnosti nezaškodí

Ak sa rozhodnete pre možnosť, že nehnuteľnosť kúpite za výhodnú cenu a predáte so ziskom, nezabudnite byť opatrný. Okrem kúpnej a predajnej ceny, totiž do hry vstupujú aj dane, ktoré musíte platiť, a to nielen daň z nehnuteľnosti, ale aj daň zo zisku. Ďalšími faktormi môžu byť náklady spojené s vyhotovením kúpnych zmlúv, preukaz energetickej náročnosti budovy, provízia realitnej kancelárii a podobne.

A keďže ide o vaše peniaze, buďte vždy opatrný a radšej si všetko dôsledne prepočítajte a poraďte sa s niekým, kto sa do investovania vyzná. Obracajte sa len na skúsených realitných maklérov.
Pomohol vám tento článok? Podeľte sa s ním s ostatnými.

MiMo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie