Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Ako ušetriť až 50 percent vody?

Uprednostnite sprchu

Odborníci sa zhodujú v tom, že počas sprchovania minieme menej vody, ako počas kúpeľa. To ale neplatí v prípade, že by ste pod sprchou stáli celé hodiny.

Vymeňte hlavicu

Spotreba vody je ovplyvnená sprchovou hlavicou. Zatiaľ, čo staršie sprchy majú prietok okolo 20 litrov za minútu, máme v dnešnej dobe prístup aj k úsporným hlaviciam, ktorých spotreba sa pohybuje od 6 do 14 litrov za minútu. Takéto úsporné systémy je možné namontovať aj na bežnú batériu.

S ich pomocou viete ušetriť až 50% vody.

Predstavte si, koľko vody pretečie vždy, keď sa snažíte nastaviť tú správnu teplotu vody. Či sa jedná o horúcu sprchu, alebo studený nápoj. Zavedením termostatickej batérie si rovno navolíte teplotu, ktorú potrebujete.
Nainštalujte si termostatickú batériu.

Vymeňte splachovanie

Podstatnú časť minutej vody v domácnosti tvorí práve splachovanie. Možností ako zmenšiť sumu spláchnutých eur je viac. Veľmi efektívnym riešením je dvojité splachovanie, ktoré rozlišuje väčší a menší objem vody potrebnej na spláchnutie. Pokiaľ však nie je vhodný pre váš druh WC, zvážte alternatívu v podobe šetriča vody, ktorý nainštalujete priamo do splachovača. Tento mechanizmus pomáha korigovať množstvo vody potrebnej na napustenie nádrže.

Zdroj:  https://www.freepik.com/free-photo/washing-hands_905652.htm

Vypínajte vodu

Stále to pre mnohých nie je samozrejmosť, no vodu by ste mali vypínať v čase, kedy ju nepoužívate. Napríklad počas umývania zubov, alebo počas sprchovania, keď si nanášate šampón. Tiež nie je potrebné, aby vám silným prúdom tiekla voda počas prác v kuchyni alebo upratovaní.

Zber dažďovej vody

Zber dažďovej vody nie je veda a stáva sa súčasťou mnohých ekologických stavieb. Dažďovú vodu v podstate uchovávate a preto je potrebné aby mala nádrž veľký obsah. Umiestnite ju pod odkvap a čakajte, kým ju príroda naplní. Takto zozbieraná voda Vám poslúži na polievanie kvetov, či upratovanie. Dokonca ju viete napojiť aj na prívod vody a využívať v domácnosti na splachovanie záchodu a pranie. Voda ma veľkú výhodu v tom, že je mäkká. Vďaka tomu nevytvára vodný kameň a ľahšie rozpúšťa pracie prostriedky.

 BONUS

 Šetrite vodu – sprchujte sa spolu 🙂

Image by efes on Pixabay

Šetríte vodou aj vy u vás doma? Vlastníte niektorú z vychytávok? Podeľte sa s nami o vaše rady. Budeme sa tešiť z nových inšpirácií a tipov.

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x
    Mária Miniariková
    17/06/2019
    10:13

    V lete zachytávame aj kuchynskú vodu. Samozrejme jar ani inú chémiu na riad nepoužívam. Funguje to tak, že znečistenú vodu vylievame do vedra a potom na kompost. A relatívne čistú vodu z oplachovania riadov používame na polievanie kvetov a zeleniny. Armatúru, ktorou je kuchynský drez napojený na kanalizáciu som odpojila a do skrinky pod umývadlo som postavila vedro. (Vedro je ešte v mise, aby sme sa nevytopili; občas zabudnem skontrolovať stav :). Denne takto zachytíme cca 15-20l vody, niekedy aj viac (2 členná domácnosť) + cca 10-15l vody na kompostér.

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie