Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Dotácie na výstavbu nízkoenergetických domov

Nevýhody

– Začneme nevýhodami, nakoľko im čelíme hneď na začiatku. Tou prvou a najvážnejšou je vysoká cena. Mnoho Slovákov si berie hypotéku na stavbu domu, ktorú zväčša doplácajú spotrebným úverom alebo vopred našetreným kapitálom. Je preto pre mnohých nemysliteľné navyšovať náklady tak, ako si to nízkoenergetická stavba vyžaduje. Tá predstavuje navýšenie nákladov v priemere o 15% oproti stavbe bežného rodinného domu.

– Ďalšou nevýhodou je čas a opäť peniaze, ktoré si vyžaduje návrh. S ním by ste sa mali obrátiť na odborníka, aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam.

– Pri výbere miesta na stavbu budete mať obmedzené možnosti. Napríklad, ak je váš vysnívaný pozemok z veľkej časti zarastený stromami, predstavuje to problém pre fungovanie solárnych panelov. výhodách solárnych panelov sme pre vás napísali celý článok. 

– Treba však podotknúť, že všetky tieto nevýhody neznižujú kvalitu bývania. V dome môžete používať moderné elektrospotrebiče a vlastne všetko, čo by ste používali v bežnej domácnosti.

solárne panely
Photo by skeeze from Pixabay

Výhody

+ Tak a teraz sa poďme pozrieť na svetlú stránku. Prvá a najvýznamnejšia je zjavná hneď z názvu – nízkoenergetické. Tým konkrétne myslíme, že šetria až do 60% spotreby energií, čo je obrovskou výhodou nielen vo vykurovacom období. Investícia, ktorú sme do stavby vrazili na začiatku, sa nám tak za pár rokov vráti naspäť.

+ Príspevky od štátu. Ministerstvo dopravy a výstavby SR má od mája 2019 vytvorené podmienky pre nový príspevok na novostavby rodinných domov vo výške 8000 eur. Viac si prečítajte na stránke ministerstva: https://www.mindop.sk/media-5144/tlacove-spravy-2726/vlada-schvalila-prispevok-na-rodinny-dom-s-takmer-nulovou-potrebou-energie

+ Dotácie na solárne panely/slnečný kolektor. V rámci pokračovania národného projektu bude do roku 2023 podporených 21 000 inštalácií. Program dotácií Zelená domácnostiam II začína v roku 2019. Viac informácií o možnosti dostať podporu priemerne 1600 eur na inštaláciu solárnych či fotovoltaických panelov nájdete na stránke https://zelenadomacnostiam.sk/sk/

+ Ďalším benefitom je vplyv na zdravie. Použité materiály sú bezpečnejšie pre ľudí a rodiny, ktoré v takýchto stavbách bývajú. Vzduch je kvalitnejší a čistejší, a to aj bez vetrania, čo ocenia najmä alergici.

+ Poslednú výhodu, ktorú spomenieme je vplyv na životné prostredie. Použité materiály sú priateľské k prírode, nehovoriac o využívaní čistej energie.

Bývate v podobnom dome, alebo sa do neho v budúcnosti plánujete nasťahovať? S podporou od štátu by to mohlo byť jednoduchšie. Čo si o tom myslíte? Napíšte nám názor do komentára.

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie