Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

4 dôležité fakty o poistení domácnosti

Poistenie domácnosti či nehnuteľnosti?

Pred uzavretím poistky treba vedieť čo je čo. Zatiaľ čo poistenie domácnosti zahŕňa najmä nábytok a doplnky v byte, pri poistke za nehnuteľnosť máte poistené všetko, čo je súčasťou domu. Laicky povedané: Keby ste otočili váš dom alebo byt hore nohami, tak všetko čo spadne patrí do domácnosti. Ostatné čo bude držať na mieste, patrí k poisteniu nehnuteľnosti. Takže áno, aj vstavané skrine, alebo kuchynská linka patrí pod poistenie nehnuteľnosti.

Porovnanie

Porovnávať produkty poisťovní môže byť problém, najmä z dôvodu, že každá poisťovňa má rôzne balíčky, ktoré obsahujú niečo iné.

Najideálnejšie je vyžiadať si ponuky z viacerých poisťovní, porovnávať a najmä vyberať to, proti čomu si chcete domácnosť poistiť. Tak napríklad, pokiaľ bývate na kopci, zbytočne si budete pridávať poistenie voči povodniam. Vopred by ste si mali zadefinovať, aké škody chcete mať kryté poisťovňou a podľa toho ďalej vyberať. A vedeli ste, že vykradnutie domu trvá 10 minút až pol hodinu?

Ceny poistiek

Pri uzatváraní poistnej zmluvy si stanovujete výšku poistnej sumy, ktorá definuje hodnotu vášho majetku. Po rokoch sa však stáva, že hodnota vašej nehnuteľnosti, alebo hodnota zariadenia domácnosti rastie. Netreba teda zabúdať adekvátne zvyšovať poistnú sumu na poistke.

Iným prípadom je, že poistnú sumu nastavíte príliš vysoko. Pre istotu si poistíte domácnosť napríklad na 30 000, no zariadenie bude mať hodnotu len 20 000 eur a poisťovňa vám vždy a za akýchkoľvek okolností vyplatí len 20 000 eur. Pokiaľ preženiete výšku poistnej sumy, zbytočne za ňu možno budete dlhé roky platiť.  

Dobrá rada na záver

To, či vám poisťovňa vyplatí peniaze v prípade poistnej udalosti, vo veľkej miere závisí od toho, čo je napísané v poistných podmienkach. Poistné podmienky sú tie desiatky papierov pripojené k zmluve napísané malým písmom. Komu by sa to však chcelo čítať, že?
Ak sa vám nechce čítať všetok ten text, nájdite si aspoň odsek VÝLUKY, kde máte vyslovene napísané, v akom prípade vám peniaze nevyplatia. Najlepšie je vybrať si poisťovňu, ktorá má čo najmenej výluk.

Za poistenie domácnosti trojizbového bytu v Bratislave v prípade poistnej sumy 15 000 eur vyjde ročné poistné od 40,60 eur do 65,52 eur. Rozdiely v cenách nie sú až také obrovské, no podstatnejšie je to, pred čím vás poistka v prípade potreby ochráni. Dbajte na to, ako je nastavená tá vaša, aby vám v prípade potreby bola naozaj nápomocná.

DoDo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie