Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Klasický krb sa do nízkoenergetického domu nehodí

Dnes nájdete na trhu nespočetné množstvo krbov, ktoré sú prevedené v rôznych štýloch z rôznych materiálov. Každý z nich sa hodí do iného prostredia a je vhodné vybrať taký, ktorý bude dokonale ladiť s vašim interiérom. Pri výbere toho správneho krbu do vašej domácnosti by ste sa však nemali rozhodovať len podľa vkusu a dizajnu samotného krbu. Existuje totiž niekoľko rôznych faktorov, podľa ktorých by ste si mali vybrať ten správny krb. Obzvlášť to platí pre prípady, ak ide o nízkoenergetické domy. Práve na ne sa v tomto článku zameriame. 

Krb patrí medzi najobľúbenejšie a zároveň aj najpoužívanejšie varianty tepelného zdroja v dome.

Otázkou však ostáva, či sa hodí aj do nízkoenergetických domov. Pravdou je, že klasický krb sa do nízkoenergetického domu nehodí, pričom dôvod je veľmi prostý. Krb odvádza do priestoru domu veľké množstvo tepelnej energie a v miestnosti tak nastáva tepelný diskomfort. To jednoducho znamená, že priestor by sa prehrial a vy by ste sa vo svojom domove cítili ako v saune. A to pravdepodobne nechcete. 

moderný krb
Photo by armin djuhic on Unsplash

Existuje však niekoľko alternatív a medzi tie najideálnejšie môžeme zaradiť akumulačný krb. Jeho najväčšou výhodou je to, že sálavé teplo sa šíri rovnomerne všetkými smermi a zohrievaný nie je vzduch v miestnosti, ale samotné predmety, od ktorých je následne ohrievaný aj vzduch. 

Nakoniec zopár vlastností, aké musí krb spĺňať: 
  • Krb by mal byť veľmi dobre utesnený 
  • Krbová vložka musí mať externý prívod vzduchu pre horenie 
  • Presklenie dvierok krbu by malo byť menšie a najlepšie s dvojsklom
  • Správnu dávku dreva treba zvoliť tak, aby bol výkon krbu úmerný tepelnej potrebe domu a interiéru
  • Krb musí byť vyhotovený bez teplovzdušných mriežok 


Počuli ste už o akumulačnom krbe? Napíšte nám do komentára, aký typ krbu máte doma, prípadne aký by ste chceli mať. Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 0x
    Janka
    17/01/2020
    13:05

    Ja milujem kozuby od Ht-design.sk, vyzerajú rovnako super ako tie vaše ilustračné obrázky 😉 Fakt dizajnové kúsky, aj čo sa týka aj tých na plyn aj tých na drevo 😀 Odporúčam.

      noprint
      17/02/2020
      13:21

      Milá Janka, ďakujeme za váš komentár. Aj my tieto kozuby milujeme 🙂

    Barbora Hlinková
    22/03/2022
    15:00

    Ja tiež ako p. Janka. Prednedávnom som sa bola pozrieť v ich showroome a vyzerajú fakt užasne naživo. Krb od H&t je taký môj malý sen.

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie