Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Ako ochrániť dom proti vode?

Hydroizolácie mnoho ľudí v dnešnej dobe podceňuje, pričom jej cena je zanedbateľná v porovnaní s cenou stavby. Ak sa však hydroizolácia neurobí dôkladne, ceny na opravu vás vyjdú na dosť peknú sumu. 

Hydroizoláciu základov domu je možné realizovať niekoľkými spôsobmi a existuje niekoľko jej druhov. Vo všeobecnosti sa však nedá povedať, ktorý z nich je ten najvhodnejší a najideálnejší, pretože výber hydroizolácie závisí od niekoľkých faktorov, ako sú napríklad prítomnosť spodnej vody v mieste stavby, materiál, z ktorého je dom postavený alebo či ide o podpivničenú alebo nepodpivničenú stavbu

rozpadajúce sa múry
https://pxhere.com/en/photo/497701

V našich podmienkach sa najčastejšie používajú dva druhy hydroizolácie. 

  1. Hydroizolácie z asfaltových pásov, fólií z mäkčeného PVC, TPO, vysokohustotného polyetylénu.
  2. Hydroizolácie na báze bitúmenových náterov a stierok

Na čo si dať pozor pri výbere hydroizolácie?

  • Odhad hydrofyzikálneho namáhania 

Ide o jeden z najdôležitejších faktorov pri výbere hydroizolácie. Ešte pred jej inštaláciou by ste mali poznať mieru namáhania zemnou vlhkosťou, voľne stekajúcou – gravitačnou, či tlakovou vodou. Podľa toho budete vedieť, koľko vrstiev hydroizolácie je potrebné zvoliť tak, aby ste sa jedného rána nezobudili s vytopenou pivnicou. 

  • Mechanické zaťaženie hydroizolácie 

Určite by ste nemali podceniť ani mechanické zaťaženie hydroizolácie, ktoré môže byť spôsobené napätiami, vzniknutými v stavebnej konštrukcii alebo vyčíňaním prírodných živlov, ktoré môžu hydroizoláciu narušiť. 

  • Kvalita materiálu hydroizolácie 

Pri výbere správnej hydroizolácie sa budete rozhodovať medzi niekoľkými materiálmi. Ako sme už vyššie spomínali, nevoľte si to najlacnejšie, čo v obchode nájdete. Na základy stavieb sa najčastejšie používajú asfaltové pásy s garantovanou hrúbkou a spodnou stranou s hrebeňovým profilom. 

Ak už túto situáciu riešite, alebo viete o spodnej vode v blízkosti vášho obydlia, bude na mieste, keď sa poradíte s odborníkom. Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk a do komentára sa môžete pochváliť tým, akú hydroizoláciu ste zvolili vy a prečo ste tak urobili. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie