Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Zatepľovať či nezatepľovať, podľa čoho sa rozhodnúť?

Zatepliť dom alebo nie? Túto otázku rieši mnoho ľudí, ktorí si zabezpečujú bývanie. Je tu však rozdiel medzi novostavbou a starším domom, preto si porovnáme tieto dva typy stavby z hľadiska zatepľovania. 

Novostavby

Pri novostavbách ide o vážnu dilemu. Použiť tehlu s hrúbkou 30 cm + 20 cm polystyrén, alebo rovno stavať z tehly o hrúbke 44 cm, ktorá už má guličky polystyrénu vo vnútri? Z hľadiska tepelnej vodivosti je to rovnaké. Aké to je však z hľadiska životnosti? Tehlové murivo má deklarovanú životnosť približne 80 rokov. Rovnako takú životnosť má tehla, vyplnená polystyrénovými guličkami. O materiáloch na stavbu vášho rodinného domu si môžete prečítať aj v článku Ekologické drevo vs. nezničiteľná tehla.

A v tomto prípade si môžeme všimnúť prvý rozdiel. Vonkajšie zatepľovacie systémy nemajú zďaleka tak dlhú deklarovanú životnosť ako tehla, vyplnená polystyrénovými guličkami. Pokiaľ teda požadujete nízkoenergetický, alebo pasívny dom bez zateplenia, určite siahnite po tehlách, ktoré sú vyplnené polystyrénovými guličkami. 

Staršie domy

Pokiaľ staviate novostavbu, tak otázka zatepľovania je vyriešená, no čo ak máte starší dom? Oplatí sa ho zatepliť? Určite áno! Môžete vďaka tomu ušetriť náklady na energie. V niektorých prípadoch môžete zateplením starších domov ušetriť až 50%! Cena za zateplenie domu by sa vám na ušetrených nákladoch vrátila za niekoľko rokov, dom získa väčšiu hodnotu a predĺži sa aj jeho životnosť. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Uğur Özyön (@uurzyn),

Ak budete dom zatepľovať svojpomocne, dávajte si pozor na kvalitu materiálu, akú na zateplenie použijete. Pokiaľ chcete ušetriť, nerobte tak na materiáli, ale skúste požiadať o dotáciu na zatepľovanie.

Ak ešte stále uvažujete, či zatepľovať alebo nezatepľovať, tak vám poradíme, aby ste do toho išli. Táto investícia sa vám časom určite vráti. Aké máte skúsenosti so zatepľovaním vy? Môžete sa o ne s nami podeliť v komentári. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie