Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Vieme, ako na bezpečnú kúpeľňu pre seniorov

Aby sa nešmýkalo

Či už tomu uveríte, alebo nie, štatistika hovorí o tom, že sa v kúpeľni na dlážke pošmykne a spadne každý 4. človek nad 65 rokov. Nakoľko je organizmus staršieho človeka krehkejší, pád môže spôsobiť ťažké zranenia a mnohokrát môže byť aj osudný. Podlaha sa preto stáva prvou a najdôležitejšou vecou, ktorú treba prispôsobiť. 

Na zem umiestnite protišmykový koberec, na ktorý je možné hneď po sprche stúpiť. Na podlahu alebo vaničku v sprchovom kúte, môžete položiť protišmykové podložky, alebo protišmykové nálepky

Vaňa alebo sprchový kút? 

Aj keď vaňa ponúka komfort blahodarného kúpeľa, je pre mnohých starších ľudí ťažko prístupná a veľmi nepraktická. Ak si na nej váš známi potrpí, môžete zvoliť vaňu s dvierkami. Cenovo menej náročnejšia a veľmi praktická je alternatíva v podobe sprchového kútu. Seniori, ktorí majú problém s dlhým státím, si do sprchového kútu môžu umiestniť alebo namontovať stoličku. Veľký priestor je tiež vhodný pre imobilných dôchodcov na vozíčku

Neviete sa rozhodnúť či bude lepšia voľba vaňa alebo sprchový kút? Pripravili sme pre Vás návod na dokonalú kúpeľňu.

ružová vaňa v ružovej kúpeľni
Photo by Curology from Unsplash
Treba sa pevne držať

Na stenu pripevnite držadlá, ktorých sa seniori môžu pevne pridržať. Pomôžu pri vstupovaní a vystupovaní zo sprchy, pri sadnutí si na toaletu či držaní sa pri umývadle. 

Vyššia toaleta

Problémy hrozia aj pri vstávaní z toalety. Ľahko dostupné sú niekoľko centimetrov vysoké dosky, ktoré sa prichytia ku toalete. Okrem toho nezabúdajte ani na položenie toaletného papiera do dostupnej vzdialenosti užívateľov kúpeľne.

Naša dobrá rada: V prípade, že je starší človek doma sám, nenechávajte radšej kľúčik vo dverách, predídete tak zbytočným komplikáciám v prípade úrazu.

Dúfame, že vám a vašim blízkym náš článok pomohol a budeme radi, ak nám do komentára napíšete skúsenosti zo svojho života. 

Matúš

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie