Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Páči sa vám koža, ale milujete zvieratká? Eko koža je riešenie

Koža bez kože

Podľa názvu by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že eko koža je koža z ekologicky chovaných zvierat na bio farmách. Nie je to však pravda. V skutočnosti ide o náhradu pravej kože, vyrobenú zo syntetických materiálov

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Washpapa washable paper (@washpapa_polska),

Prvé pokusy o vyrobenie eko kože siahajú do čias druhej svetovej vojny, kedy sa o jej výrobu pokúsil nemecký chemik Herrmann Staudinger. Eko koža sa skladá z dvoch vrstiev. Tvorí ju látkový podklad, väčšinou bavlnený úplet, na ktorý sa nanáša vrstva netoxického polyuretánu. Pod Eko kožou rozumieme aj rozomleté ​​zvyšky pravej kože – odpadu z obuvníckej či brašnárskej výroby, spojené lepidlami a zlisované znovu dohromady. Na prvý pohľad je syntetická koža na nerozoznanie od tej pravej (ľudia si ju často mýlia aj s koženkou), ich vlastnosti sa však v mnohom líšia. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Loving Rooms (@lovingrooms),

Kvalita rastie priamo úmerne s dopytom

V minulosti bola kvalita eko kože neporovnateľne nižšia ako dnes. Dopyt po nej však neustále rastie a preto sú výrobcovia nútení kvalitu neustále zvyšovať. Najväčšou výhodou eko kože je jej odolnosť voči oderu. Tiež sa dá povedať, že „dýcha“, pretože je pevná, ale obojstranne priedušná. Okrem toho je vhodná aj pre alergikov. Nevýhodou oproti skutočnej koži je jej životnosť. To je ale zohľadnené aj v jej cene v porovnaní s kožou. Ďalšou nevýhodou je, že je náchylnejšia na škvrny po tekutinách. Ak sa však o eko kožu budete správne starať, môže vám vydržať dlho. Eko koža neznesie žiadne chemické prostriedky, jednoducho ju povysávajte a v prípade potreby zotrite vlhkou handričkou. Môžete použiť aj saponát na riad. Vhodné je tiež pravidelne ošetrovať eko kožu sprejom, určeným špeciálne pre tento materiál, väčšinou ho zoženieme v predajniach s obuvou. Zariaďujete obývačku? A čo hovoríte na obývačku spojenú s kuchyňou?

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Katza group Horeca Supplies (@pavelinni.be),

Pravá alebo ekologická?

A ako odhalíme či sa jedná o pravú kožu alebo jej náhradu? Pomerne jednoduchým pokusom, ktorý ale z pochopiteľných dôvodov neodporúčame skúšať na viditeľných miestach vašich kožených výrobkov. Všetky umelo vyrábané napodobeniny zvieracej kože vrátane eko kože sa pri styku s otvoreným ohňom začnú krútiť a ihneď vzplanú, zatiaľ čo ozajstná koža iba sčernie. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa sklad design (@skladdesign.pl),

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí vníma potrebu zmeniť svoj životný štýl a prejsť postupne aj na takéto alternatívy kožených výrobkov. Tak čo, dáte eko koži vo svojom šatníku alebo domácnosti šancu aj vy? 

Ištok

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie