Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Vyhnite sa chybám už pri plánovaní stavby

Dom je mimo váš štýl

Ide predsa o váš domov, v ktorom budete žiť každý deň a do ktorého sa budete vždy s radosťou vracať. Preto by ste si ho mali zariadiť v súlade s vašim osobným štýlom. Nemusíte prikývnuť na všetko, čo vám navrhne architekt, či stavebná firma. Ak na niečom skutočne trváte, tak si za tým stojte. Sú to predsa vaše peniaze a v tom dome budete žiť len a len vy. 

žltá stavbárska prilba
Photo by @asawin on pxhere.com
Nesprávny výber pozemku

Možno si hovoríte, že na výbere pozemku až tak nezáleží, že dôležité je hlavne, ako bude dom vyzerať. To nie je to úplne pravda. Výber pozemku je veľmi podstatný. Pred kúpou pozemku by ste si mali zmapovať susedstvo a nakuknúť aj do územného plánu. Informujte sa aj na úradoch či sa v budúcnosti nebude v okolí vášho domu niečo stavať. Nik predsa nechce mať celý život za suseda obludu, ktorá by znepríjemňovala príjemné posedenie na terase.

Nedostatok prírodného svetla

Pri plánovaní domu sa dosť často zabúda na dostatok prirodzeného osvetlenia, pričom ide o jednu z najdôležitejších vecí. Správny architekt by si mal s týmto vedieť poradiť. Navrhne jednotlivé miestnosti tak, aby boli správne presvetlené. Pokiaľ staviate dom svojpomocne a neviete ako orientovať izby určite si nechajte poradiť. Aby ste nič neľutovali a tešili sa z nového domova spolu s rodinou. Stavba domu svojpomocne alebo so stavebnou firmou? Dočítajte sa o výhodách a nevýhodách týchto dvoch variant.

start dom s pozadím západu slnka
Photo by @gert jan degroot on pxhere
Zle naplánovaný rozpočet

Dôležitou súčasťou každého plánu je stanovenie rozpočtu na celú stavbu. Áno, celú stavbu! Zvážte, koľko môžete minúť a podľa toho plánujte ďalšie veci. Určite by ste chceli mať perfektný dom s moderným zariadením, no ak vám to rozpočet nedovolí, radšej sa uskromnite. Nechcete sa predsa pustiť do stavby domu a v polovici výstavby zistiť, že nemáte dosť peňazí. 

Chýb pri plánovaní stavby je podstatne viac. My sme vybrali práve tieto najčastejšie. Aké máte skúsenosti vy? Dopustili ste sa niektorých z nich aj vy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie