Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Zimná záhrada – čo potrebujete vedieť?

Ak by sme mali stručne definovať zimnú záhradu, tak môžeme povedať, že ide o zasklenú konštrukciu pričlenenú k budove, zväčša k rodinnému domu. Pri vhodnom návrhu zimnej záhrady sa dá docieliť to, že harmonicky dotvára samotný rodinný dom. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa EMI Slovensko (@emi.sk),

Zimná záhrada plní najmä obytnú funkciu. Obyvateľom domu umožňuje preniesť si kus prírody priamo domov a vychutnať si ju v akomkoľvek ročnom období. Zároveň však plní aj estetickú funkciu a celému domu dáva úplne nový charakter. Ak vás teda zaujímajú najnovšie záhradné trendy, tak zimné záhrady sú tou správnou voľbou.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Petra (@deko.traeume),

Konštrukcia 

Zimná záhrada môže mať rôzne konštrukčné riešenia. Tie sa odvíjajú najmä od dispozičných možností. Pri výstavbe zimnej záhrady sa postupuje veľmi podobne, ako pri stavbe akejkoľvek inej stavby. Na začiatku sa v spodnej časti kotví celá konštrukcia do betónového základu, murovanej podmurovky. Je dôležité dbať na to, aby celá konštrukcia bola v súlade so vzhľadom budovy, ktorej je súčasťou. To sa týka najmä tvaru, veľkosti, materiálu a farby.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ɪɴᴛᴇʀɪᴏʀ&ᴍᴏʀᴇ_ʙʏ_ᴀꜱᴛʀɪᴅ ✨ (@interior_and_more_by_astrid),

Zasklenie 

Pri výstavbe zimnej záhrady je okrem samotnej konštrukcie potrebné myslieť aj na jej zasklenie. To sa môže realizovať z polykarbonátu, jednoduchého skla (pokiaľ ide o nevykurované záhrady), dvojskla alebo z bezpečnostného skla (používa sa najmä pri sklenených strechách). Pri zasklení je potrebné sa poradiť s architektom, prípadne so statikom a zvoliť taký typ skla, ktorý nepreťaží nosné profily samotnej konštrukcie. 

Vykurovanie 

Samotné zasklenie zimnej záhrady priamo súvisí aj s vykurovaním a malo by sa vyberať také zasklenie, ktoré bude držať vo vnútri čo najviac tepla. Sklá s malou priepustnosťou tepla sú výhodné aj počas letných mesiacov, kedy nebudete musieť záhradu tak často vetrať. Ako však vykurovať záhradu počas nepriaznivého počasia? Najideálnejšie je zabudovať vykurovanie do podlahy a stien tak, aby sa teplo šírilo rovnomerne do celej záhrady. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ESMERO s.r.o. (@esmero.sk),

Údržba

Údržba zimných záhrad nie je veľmi náročná, no treba jej venovať určitú pozornosť. Je potrebné pravidelne čistiť najmä sklo, a to nielen z vonkajšej strany, ale i z vnútornej. Určite nechcete mať zašpinené okná, keď k vám príde návšteva. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nanocare (@nanocare_eu),

Ak sa vám článok páčil nezabudnite nám dať lajk. Zároveň sa potešíme, ak nám do komentára pošlete fotku svojej zimnej záhrady. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie