Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Vyhnite sa pokute! Aké povolenia treba vybaviť pri rekonštrukcii?

Kedy potrebujete stavebné povolenie? 

Keď je reč o povoleniach, ako prvé vám zrejme napadne stavebné povolenie.

 To potrebujete v prípade, keď:

  • sa stavebnými úpravami výrazne meníte priestorové usporiadanie bytu, či jeho vzhľad, ale i spôsob užívania či narušenie nosných konštrukcií. Väčšinou ide o búracie práce. V takomto prípade budete potrebovať aj stanovisko statika. Ten si všetky práce prejde a zváži, či plánované úpravy neohrozia statiku domu. Ak dom staviate, vyhnite sa chybám už pri plánovaní;
  • budete budovať stavbu akéhokoľvek druhu bez ohľadu na stavebnotechnické vyhotovenie, čas a účel trvania. Stavebné povolenie budete musieť vybaviť aj v prípade, že plánujete stavať nejakú prístavbu či nadstavbu.  

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa America’s Top Flooring (@atfflooring),

Kedy stačí rekonštrukciu len ohlásiť?

Ohlásenie stavebnému úradu postačí v nasledujúcich prípadoch:

  • pri drobných stavbách. Zákon definuje drobné stavby ako tie, ktoré nemôžu výrazne ovplyvniť životné prostredie. Väčšinou tvoria doplnkovú stavbu k inej hlavnej stavbe;
  • pri stavebných úpravách, ktorými sa nemení spôsob užívania stavby, či jej samotný vzhľad;
  • pri všetkých udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, jej vzhľad alebo životné prostredie.

Sú to možno nepríjemné administratívne vybavovania, no podceniť, či vynechať by ste ich rozhodne nemali. Ak totiž bolo potrebné rekonštrukciu ohlásiť a neurobili ste tak, môžete dostať pokutu 331,94 € . V prípade stavebného povolenia sa môže pokuta vyšplhať až do výšky 829,85 €. 

Bol pre vás článok prínosom a dozvedeli ste sa niečo zaujímavé? Podeľte sa s nami v komentári aj o ďalšie, možno i špecifické či nezvyčajné stavebné povolenia, ktoré ste museli pred stavbou či rekonštrukciou vybaviť. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie