Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Starajte sa o drevo a drevené prvky v exteriéri

Exteriér vs. interiér

Voľba povrchovej úpravy dreva záleží najmä od toho, v akých priestoroch sa nachádza.
V dobre tesnenom a vyhrievanom interiéri si drevo vyžaduje oveľa menej starostlivosti ako drevené prvky v záhrade. Zatiaľ čo drevo vo vnútorných priestoroch niekedy nemusíte ošetrovať vôbec a jeho životnosť sa šplhá až k stovkám rokov, na starostlivosti o drevené konštrukcie v exteriéri si budete musieť dať záležať oveľa viac. Správnou starostlivosťou sa vám tieto drevené kúsky podarí udržať v dobrej kondícii aj niekoľko desaťročí. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Wood & Interiers Spol , S r.o. (@woodinteriers),

Keď chémia pomáha

Chemická úprava dreva v exteriéri je tou správnou voľbou, ak chcete predĺžiť jeho životnosť a udržať správny odtieň povrchu. Na trhu nájdete mnoho dezinfekčných prostriedkov, krycích náterov, farieb na drevo či lakov. Pri starostlivosti o drevené povrchy je dôležitá správna postupnosť používania týchto prostriedkov.
Predtým než na drevo čokoľvek nanesiete, uistite sa, že je jeho povrch suchý a čistý. Povrch nezabudnite prebrúsiť – odstránite tak poškodené časti. S odstránením starých náterov vám pomôžu bežné brúsne papiere, škrabky alebo špachtle.
Pokiaľ je drevo obrastené machom, hubami či dokonca plesňou, určite použite dezinfekčný prostriedok. Následne je drevo pripravené na ďalšie nátery.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa S T A B L E G a r d e n (@stable_garden),

Ako na starostlivosť bez chémie?

Životnosť drevenej konštrukcie, ktorá nie je nijako chemicky ošetrená, závisí od druhu použitého dreva. V každom prípade však drevo po čase stratí svoju pôvodnú farbu, ktorá sa zmení na sivú. Tomuto procesu sa ale dá predísť aj nechemickou cestou.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Woodworking Central (@woodworkings_central),

Výber vhodnej dreviny

Niektoré dreviny sú prirodzene odolnejšie voči vplyvom vonkajšieho prostredia. Sú to dubové, agátové, borovicové, smrekové či smrekovcové drevo. Pre ešte väčšiu odolnosť sa môžete poobzerať aj po exotických drevách a skúsiť napríklad škandinávsky smrek či červený céder.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Proctor Architects (@proctorarchitects),

Tepelná úprava

Ďalšou možnosťou ako sa vyhnúť chémii a zároveň zabezpečiť dlhšiu životnosť dreva, je jeho tepelná úprava.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Юрий Филимонов (@_jfstudio_),

Hoci tepelnou úpravou drevo neochránite pred slnečnými lúčmi, ktoré môžu jeho farbu zmeniť na sivú, stačí ak ho budete pravidelne (raz za 1 až 2 roky) natierať transparentnými alebo pigmentovanými olejmi. Na prípadné nečistoty zase môžete použiť čistiace prostriedky bez chémie.

Drevo, ktoré plánujete použiť na drevené konštrukcie v exteriéri, je možné vysušiť v špeciálnych sušiacich komorách. V nich sa vplyvom vysokej teploty zmenší pomer živice v dreve a zároveň sa zlepší jeho stabilita. Po tejto úprave je drevo vhodné na obklady a terasy, ale aj ako konštrukcia hojdačky či altánku.

drevená hojdačka na verande
Zdroj: unsplash.com

Ako chránite a upravujete drevené konštrukcie v exteriéri vy? Podeľte sa s nami v komentároch.

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie