Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Bonsaje: majstrovské umenie pestovania stromov v kvetináči

Rozdelenie bonsajov 

Vo všeobecnosti môžeme rozdeliť bonsaje podľa rôznych kritérií. Najzákladnejšie sa klasifikujú na vonkajšie a izbové. Vonkajšie bonsaje sú väčšinou stromy, ktoré nemajú problém prežiť v našom podnebnom pásme. Naopak izbové bonsaje sú skôr stromy z teplejších krajín, ktoré by vonku neprežili. Bonsaje sa delia taktiež aj podľa štýlu, druhu dreviny, ale napríklad i podľa veľkosti stromu, ktorá sa môže pohybovať od 10 cm až do 120 cm. 

bonsaj opadané lístie
Photo by @ilyessuti on Pixabay

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bonsai Inspiration (@bonsai_inspiration),

Prečo si zaobstarať bonsaj do domácnosti? 

Pravidelne udržiavaný a pekne zastrihávaný bonsaj je veľmi peknou prírodnou dekoráciou.  Takýto „mini strom” dokáže oživiť aj vašu domácnosť. Navyše nemá len estetickú funkciu, ale dokáže tiež čistiť a zvlhčovať vzduch v miestnosti

Ak bonsaje vhodne umiestnite, tak dodáte miestnosti úplne iný charakter. Fantázii sa medze nekladú. A ak ste zvedaví, ako inak si môžete skrášliť svoj domov, pozrite si týchto 5 dizajnových vychytávok.

Miesto, druh dreviny či počet kusov bonsajov je len a len na vás. Bonsaje nie sú veľmi častým bytovým doplnkom, no postupom času sa dostávajú stále viac do povedomia. Treba si však uvedomiť, že ide o živú dekoráciu, o ktorú sa treba starať. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bonsai Inspiration (@bonsai_inspiration),

Ako sa o bonsaj starať? 

Čo je nevyhnuté? Každý bonsaj by bol smutný bez kvalitného substrátu, slnečného žiarenia a pravidelného polievania. Bonsaj treba strihať a orezávať, inak bude mať tendenciu rásť, ako každý iný strom. Toto strihanie je najlepšie vykonávať na jar, prípadne v lete. Vyhnite sa strihaniu tesne pred zimou. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bonsai Inspiration (@bonsai_inspiration),

Letný strih

Strihanie môžete znovu opakovať najskôr 2 mesiace od posledného orezávania. Odstraňujú sa najmä také vetvy, ktoré bránia pohľadu na kmeň stromu, alebo ktoré príliš vyčnievajú. Treba si uvedomiť, že bonsaj by nemal rásť do výšky, ani do šírky, ale mala by sa rozširovať hrúbka kmeňa. Treba si dať pozor aj na zazimovanie bonsajov. To už však závisí od jednotlivých drevín. 

bonsaj
bonsaj
Photo by @hempelfrankfurt on Pixabay

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk a do komentára nám napísať, či máte s bonsajmi skúsenosti. Poznáte nejakých vášnivých zberateľov týchto okrasných stromčekov? Možno je čas si zaobstarať vlastný bonsaj, ktorý bude mať vaša rodina po celé generácie. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie