Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Staviate dom? Myslite na kvalitnú hydroizoláciu základov

Prečo je hydroizolácia základov potrebná?

Hydroizolácia základov vám ušetrí problémy s vlhnutím múrov, opadávajúcou omietkou či plesňou na stenách. Takisto zabráni zaplaveniu pivnice či garáže. Hydroizolácia základov teda úzko súvisí s kvalitou bývania a funkčnosťou budovy, ktorá sa priamo úmerne zvyšuje so zvyšujúcou sa kvalitou celého projektu hydroizolácie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Funkčné Základy (@funkcne_zaklady),

Najdôležitejšie kritérium pri príprave projektu

Pri výbere vhodnej hydroizolácie základov je najdôležitejším kritériom miera hydrofyzikálneho namáhania. Inými slovami ide o elementy, ktoré pôsobia na stavbu. Rozlišujú sa tri kategórie hydrofyzikálneho namáhania: zemná vlhkosť, gravitačná (stekajúca) voda a tlaková voda. Kategória danej stavby sa určuje priamo na mieste stavby hydrogeologickým prieskumom.

Dôvodom prečo sa táto kategória zisťuje, je to, že od nej závisí, koľko vrstiev hydroizolácie budete pri výstavbe musieť aplikovať.
V prípade, že sa pri stavbe ako kategória hydrofyzikálneho namáhania zistí iba zemná vlhkosť, postačujúce bude aplikovať jednu vrstvu hydroizolácie. Ak však bude stavba v niektorej z ďalších dvoch kategórií, potrebné budú minimálne dve vrstvy hydroizolácie. Pri ktorejkoľvek z kategórií sa však odporúča konzultácia s expertom alebo výrobcom hydroizolácie.  

Možnosti hydroizolácie základov

Pri hydroizolácia základov stavby máte na výber izoláciu využitím rôznych typov hydroizolačných povlakov alebo hydroizolačných pásov a fólií. V prípade hydroizolačných povlakov sa na podklad nanáša minimálne jedna celistvá vrstva špeciálnej hmoty. Môže ísť o hmotu asfaltovú, plastovú, epoxidovú, polyuretánovú alebo silikátovú. Pre výber tej správnej sa odporúča poradiť sa s odborníkom či výrobcom hydroizolácie.

Čo sa týka hydroizolačných pásov a fólií, v prvom rade je potrebné zvoliť správny materiál.
Voľne ukladané plastové fólie nie sú vhodné do lokalít, kde je stupeň hydrofyzikálneho namáhania vysoký. Dôvodom je to, že voda sa pod nimi môže voľne pohybovať, a tak je v prípade poškodenia ťažké zistiť jeho presné miesto. V prípade, že ide o tenké fólie, do úvahy treba brať aj možnosť poškodenia počas výstavby. Pri asfaltových pásoch nebudete mať problém s pohybujúcou sa vodou pod nimi. Tieto pásy sa totiž počas izolácie natavujú po celej ploche. Taktiež sa v tomto prípade ľahšie zisťuje presné miesto prípadného poškodenia. Okrem toho sú asfaltové pásy takmer dvakrát hrubšie ako plastové fólie, a tak je pravdepodobnosť ich poškodenia počas výstavby oveľa nižšia. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa The Home That Blooms (@thehomethatblooms),

Najdôležitejšia je kvalita

Pri mnohých aspektoch stavby domu sa na kvalite šetriť neoplatí. Výnimkou nie je ani hydroizolácia základov. Keď sa spomína kvalita, ide o kvalitu použitého materiálu ale aj kvalitu vyhotovenia celej stavby. Takmer každá stavba je špecifická, čo znamená, že treba pri projekte používať správne metódy. Aj z tohto dôvodu zvyknú hydroizoláciu proti gravitačnej a tlakovej vode vyhotovovať špecializované firmy. Dôraz na kvalitu vyhotovenia hydroizolácia základov sa kladie najmä preto, že náklady na realizáciu tohto projektu sú v kontexte celkových nákladov na stavbu budovy veľmi nízke. Avšak v prípade poruchy sa náklady na opravu môžu vyšplhať veľmi vysoko. 

Čaká vás hydroizolácia základov stavby? Dajte nám vedieť v komentároch či ste si nejaké rady z tohto článku vzali k srdcu.

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie