Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Aké má zatepľovanie nevýhody? Vyberte kvalitný stavebný materiál a ušetrite!

Moderný spôsob stavby

Staršie budovy sa zatepľujú z dôvodu horších tepelnoizolačných vlastností.  Ak rozmýšľate nad novostavbou a vyberáte si stavebný materiál na hrubú stavbu s dobrými tepelno-izolačnými vlastnosťami, rozhodne vás zatepľovanie nemusí trápiť. Stavebný materiál ako tehla alebo pórobetón sú garanciou zdravého bývania. Správnou voľbou muriva predídete zbytočnému zatepľovaniu odvodného plášťa stavby. Postupom času, sa prišlo na to, že so zatepľovaním je spojených mnoho nevýhod a rizík.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ZEIT architects (@zeit_architects),

Postavte si dom v ktorom zostarnete

Životnosť zateplenia sa odhaduje na 30 rokov a to len v prípade, že sa štruktúra nepoškodí. Mechanické poškodenie je jednou zo základných slabín zatepľovacieho materiálu- polystyrénu. Ako náhle sa zateplená fasáda poškodí, treba to opraviť, pretože by sa dažďová voda mohla dostať cez prasklinu až k murivo, čo spôsobí ďalšie komplikácie. Poškodenie spôsobí už len slabý oder loptou, alebo prasklina. Takže častým opravám fasády sa len tak ľahko nevyhnete,

Zateplený dom „nedýcha“ a vodné pary ostávajú v murive. Tak vzniká živná pôda pre vznik plesní. V drvivej väčšine sa zatepľuje mokré murivo, hrubá stavba dostatočne nepreschne a to spôsobí plesne, ktorých sa len tak ľahko nedá zbaviť. Zateplením mokrého muriva a takýmto „uzavretím“ sa vlhkosť odparuje späť do miestnosti a zráža sa na vnútorných omietkach. Čiastočne sa to dá eliminovať vetraním a voľbou správnych okenných rámov. No problém to trvalo nerieši.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kontra Architekti (@karch.sk),

Kvalitné stavebné materiály na stavbu stačia

Vývoj materiálov, z ktorých sa stavajú obvodové steny sa neustále vyvíja a tepelnoizolačné vlastnosti murovacích materiálov sa skvalitnil až o 40%. Netreba zabúdať, že zatepľovanie má svoje hranice a prechádza sa opäť k trendu stavať dom bez polystyrénového obalu. Pri stavbe domu treba investovať do kvalitného projektanta, ktorý zohľadní dôležité parametre, technické a technologické konštrukcie, veľkosť a umiestnenie okien, orientáciu svetových strán, aplikovanie obnoviteľných zdrojov pre výrobu energií v domácnosti a mnoho ďalších faktorov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa H2A | architects (@h2aa.sk),

So súčasnými kvalitnými murovacími materiálmi je prijateľné postaviť rodinný dom jednovrstvovo a zároveň zachovať tepelnú pohodu a splniť prísne podmienky potrebné ku kolaudácií.

Loren

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie