Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Tehla je najobľúbenejší stavebný materiál už generácie

Keď už ani tehla nie je to, čo bývala…

Hlina. Príjemný, prírodný a prirodzený materiál, z ktorého sa tehla vyrába. Ľuďom už dlhé stáročia slúži ako trvácny a tradičný prvok pri budovaní obydlí. A nie je to náhoda. Tehly sa vyrábajú z hliny, pretože sa tak zabezpečia všetky požadované vlastnosti pre kvalitnú a modernú stavbu. Tehla nie je to, čo bývala. Je lepšia! Spĺňa podmienky a normy pre stavby 21. storočia a nedá na ňu dopustiť ani moderná architektúra. Aké mýty sa ale s tehlou spájajú a odrádzajú niektorých od jej použitia?

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @britterm_tehla,

Mýtus číslo jedna a dva: Tehly sú krehké, nepresné, krivé a ľahko sa poškodia

Hneď na začiatku si treba opäť pripomenúť, že tehly prešli procesom zmien a odstránenia chýb. Prvý mýtus, ktorý sa často s tehlou spája, siaha hlboko do minulosti. Výroba tehly prešla zmenami a momentálne sa používajú len moderné technológie pre zaručenie kvality a presnosti každej jednej tvarovky a tehly. Je pravda, že v minulosti neboli kladené veľké nároky na presnosť. Dnes sú presne stanovené výšky s minimálnou priepustnou toleranciou, kvalita je prvotriedna a šetrná k zdraviu človeka aj k prírode. Pri šetrnom zaobchádzaní a manipulácii nie sú obavy o poškodenie tehly na mieste. Tehla je tvarovo stabilná a disponuje požadovanou pevnosťou. To je dôvod, prečo sa používajú aj na stavby viacpodlažných bytových domov.

interiér tehlového domu
Obrázok od chien than z Pixabay
Mýtus číslo tri a štyri: Stavba trvá dlho a s tehlou sa zle manipuluje

„Kvalitný základ a pevná stavba zabezpečia vášmu domu dlhú životnosť. Každý by si mal uvedomiť, že si svoj dom nestavia ani na 5 ani 10 rokov. Je to trvalá investícia.

Na trhu so stavebnými materiálmi sú obľúbené tehly s brúsenými ložnými plochami – tzv. brúsené tehly. Zabezpečujú jednoduché, presné a rýchle murovanie spájané tenkovrstvovou maltou alebo murovacou penou. Vďaka takémuto typu murovaniu dokážete ušetriť 30 – 50% času v porovnaní s klasickým murovaním. Mnohým sa zdá, že sú tehly ťažké a zle sa s nimi manipuluje. Tehly prejdú počas výrobného procesu vypaľovaním, pri ktorom vznikajú vzduchové dutiny. Takáto vypálená hmota je tvarovo aj hmotnostne stála. Ich hmotnosť sa nezmení ako pri murovacích prvkoch vyrábaných mokrou technológiou. Všetko má jednoducho svoje dôvody.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @britterm_tehla,

Mýtus číslo päť a šes: Zaplesnené steny a nutnosť zatepľovania

Tehlová stavba sa nazýva aj zdravou stavbou. Pri dodržaní všetkých podmienok pri stavbe a dôsledným dodržaním zásad sa netreba obávať vzniku plesní. Vznikajú za istých okolností, ako napríklad nedostatočná teplota, nedostatočné prúdenie vzduchu, nedostatočné vetranie. Predísť sa tomu dá vykurovaním a vetraním. Dôležité je nechať hrubú stavbu dýchať a nezaťažiť múr vrstvou zbytočného izolačného materiálu, nespĺňajúceho svoju funkciu. S tým je spojená aj problematika so zatepľovaním. Existujú tehly, ktoré sú vyplnené tepelnoizolačnými materiálmi. Takýto materiál stačí už len omietnuť. V dutinách tehál je počas procesu výroby vložený tepelnoizolačný materiál, ktorý v konečnom výsledku ušetrí čas strávený pri stavbe, aj váš rozpočet na stavbu. Požiadavky na energetickú hospodárnosť sa každým rokom zvyšujú, výrobcovia ponúkajú alternatívu, ktorá je čoraz väčšmi obľúbenejším variantom pri stavbe a spĺňaní stavebných noriem.

tehlové murivo
Photo by @beevam.sk

Správni majstri vám povedia aj možné negatíva a nevýhody materiálov. Treba ale využiť také materiály, ktoré spĺňajú kritéria a sú overené rokmi. Aké máte vy skúsenosti s tehlou? Pozmenili sme váš názor a zborili mýty o tomto stavebnom materiáli?

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie